Ne használj allergén komponenst tartalmazó kozmetikumot, amely a kontakt allergia, illetve az ekcéma elsődleges oka!

Érdemes kerülnöd minden olyan kozmetikumot, amely a lent felsorolt alapanyagok közül bármelyiket is tartalmazza.

Az ekcéma, bőrirritáció, allergiás bőrtünetek szinte mindenki számára ismerősek. A becslések szerint a nők 95%-a, míg a férfiak 75% érintkezik naponta kozmetikumokkal.

A kormetikumok használatával foglalkozó kutatások szerint a kozmetikumok bizonyos összetevőire történő allergiás reakciók, ekcéma megjelenése egyre növekvő számot mutatnak minden országban! Thyssen et al. Tanulmánya szerint a nők 56,7%-a, a férfiaknak pedig 33,6%-a tapasztalt káros hatást valamely kozmetikum használata következtében legalább egyszer életében. A becslések szerint a kozmetikum használók 15%-a pedig valamilyen mellékhatást is tapasztalt bizonyos kozmetikum használatakor, úgy, mint a hiperszenzitivitás, allergiás bőrirritáció, vagy ekcéma. A legleterjedtebb mellékhatás a kozmetikum okozta kontakt dermatitisz. Az esetek 8-15%-ában ilyen bőrtünetek jelennek meg bizonyos kozmetikumok használatát követően.

A káros hatás függ az allergén komponens típusától és a kitettség idejétől is. Teljesen meghatározható összefüggés áll fent a kozmetikum használatának gyakorisága és az allergia, ekcéma, dermatitisz kialakulása között.

Leggyakrabban az illatanyagok, tartósítószerek, színezékek, a bőr lipid rétegét megsértő habképző anyagok okoznak allergiás reakciókat a bőrön.

Allergén illatanyagok

Az illatok szükséges komponensei a kozmetikumoknak. Nem szívesen kenünk magukra olyan krémet, aminek nincs illata, vagy éppen nem kellemes az illata, az organikus alapanyagoknak pedig igen erős, nem mindig kellemes szaguk van.

A parfüm ipar közel 3000 fajta illatanyagból dolgozik, melyek egy része természetes, másik része szintetikus. A tanulmányok alapján az egyébként is allergiás, ekcémás személyek 30%-a allergiás az illatanyagokra is.

Az EU meghatározott 26 olyan illatanyagot, amit kötelezően fel kell tüntetni a kozmetikumok összetevő listájában (Ingredients), mivel súlyosbíthatják a már kialakult allergiás reakciókat, illetve allergiát válthatnak ki. Ezeknek a kinyomtatható zseblistáját itt letöltheted: „A 26 allergén illatanyag”

A listában szereplő illatanyagok közül a leggyakrabban a citronellol……fordulnak elő kozmetikumokban. A közhiedelemmel ellentétben a természetes illóolajokkal illatosított szappanok ugyanúgy allergizálhatnak, mivel az illóolajok, attól, hogy természetesek, még tartalmazhatják az allergén illatanyag komponenseket. Ha igazán tudatosan szeretnéd kerülni az allergén anyagokat tartalmazó kozmetikumokat, akkor válaszd az OrganiClinic termékeket, mert a mi termékeink kellemes illatúak, de kizárólag allergén mentes illatanyagokat tartalmaznak.

Tartósítószerek

A mindennapi kozmetikumok elengedhetetlen komponensei, főként, ha természetes összetevőket tartalmaznak a készítmények. Tartósítószer nélkül, illetve természetes tartósítószerekkel egy természetes komponenseket tartalmazó készítmény légmentes flakonokban is csak maximum 3 hónapig használhatók fel és hűtőben kellene tárolni őket. A piac telítettsége miatt rengetek kozmetikum közül válogathatunk, így a termékek forgása lassabb, vagyis egyelőre nem kivitelezhető a megfelelő tartósítás nélküli megoldás.

Azonban nem kell olcsó, allergén tartósítószerrel telepakolt krémet magunkra kennünk. Válasszunk olyat, amelyben nem az alábbiak szerepelnek:

Parabének

Methyl, ethyl, propyl, butyl paraben és benzyl p-hydroxybenzoate

A legelterjedtebb kozmetikai tartósítószerek közé tartoznak, és megtalálhatók az arckrémtől kezdve a dezodoron át a samponig sok mindenben, de egyes gyógyszerekben és ételekben is előfordulnak. Ezek a kemikáliák gond nélkül és a többi vegyi anyaghoz képest rendkívül gyorsan felszívódnak a bőrön át. Használatukat követően már néhány másodperc múlva megtalálhatók minden szervben a helyileg alkalmazott szer nyomai.

A parabének fokozzák a mellráksejtek osztódását és csökkentik a tesztoszteron előállítást. Az elmúlt évtizedekben számos kutatás vizsgálta már a dezodorokban lévő parabének esetleges szerepét a mellrák kialakulásában, és az eredmények általában nem voltak megnyugtatóak. A legújabb vizsgálatok szerint az arckrémekben, dezodorokban, sőt néhány feldolgozott hústermékben is megtalálható parabén nevű vegyületek egyértelműen kimutathatók a mellrákkal diagnosztizált nők szövetmintáiból. A gyerekek nagyobb veszélynek vannak kitéve, mert az immunrendszerük még nem fejlődött ki teljesen. A gyerekek bőre sokkal érzékenyebb a felnőttekénél, több mérgező anyag szívódik fel rajta keresztül, és mivel a gyerekek fiatalok, a mérgek hosszabb időszakon keresztül halmozódnak fel.
Dánia 2011-ben betiltotta a propil- és butilparabént a 3 év alatti gyermekek számára készülő kozmetikai, tisztálkodási termékekben.

Formaldehid és annak prekúrzorai

Formalin (formaldehyde vizes oldata) és formaldehyde, kiváló tartósítószer és potenciális kontakt allergén. Rákkeltő hatásáról nem is beszéve. Ha formaldehyde-ként nem is jelenik  meg a kozmetikumban sajnos attól még a kozmetiukm tartalmazhat olyan anyagokat, mely formaldehyde-t bocsátanak ki, vagy úgynevezett formaldehyde prekúrzorok. Ilyen anyagok az alábbiak:

 • 2-bromo-2-nitropropane-1,2-Diol
  Diazolidonyl Urea
 • DMDM-Hydantoin
  Imidazolidinyl Urea
 • Metheneamine
  Quaternium-15
 • Polyquaternium-7
  Sodium Hydroxymethylglycinate
 • Tetrasodium EDTA
 • PEG

Ha ezek közül bármelyiket tartalmazza a kozmetikum, akkor allergizálhat és káros az egészségre.

Színezékek

A kozmetikumokban leggyakrabban előforduló allergén színezékanyag a PPD vagyis a Paraphenylenediamine. Emiatta az anyag miatt ekcémás a fodrászok keze. További színező anyagok is, mint a toluidine red, lithol red, vagy lead oxide okozhatnak allergiás reakciókat. Ma már vannak természetes színezőanyagok, amelyek nem allergizálnak. Az OrganiClinic hamarosan bevezeti majd az allegrénmentes szinezőanyagokkal készült dekorkozmetikumait is.

Ha a bőröd valóban ápolni szeretnéd és nem káros anyagokkal tömni, akkor válassz olyan kozmetikumot, amelyben nem szerepelnek a „Karcinogén listán” szereplő anyagok. Most letöltheted kinyomtatható formátumú zseblistaként.

Az OrganiClinic termékek mindegyike gondosan összeválogatott, természetes hatóanyag tartalmú formulák, melyek szigorúan mentesek mindenféle káros szintetikus anyagtól, parabénektől, kőolajszármazékoktól, allergén illatanyagtól, illetve más ártó, nem biztonságos összetevőtől.

Reactive Skin ápoló krém

Az irritált, ekcémára hajlamos bababőr jótékony hatású ápoló krémje ekcéma ellenes, természetes hatóanyagokkal.

Hypersensitive ápoló krém

Az irritált ekcémára hajlamos bőr jótékony hatású ápoló krémje ekcéma ellenes, természetes hatóanyagokkal, mint a centella asiatica, borágó, vagy feketeköménymag olaj.

Spotty lemosótej

Nyugtató, tisztító hatású lemosótej babapopsira, de akár a pici egész teste áttörölhető vele vattapamacsra, vagy puha vászonzsebkendőre cseppentve.

Nappy popsikenőcs

Popsikenőcs természetes alapanyagokból, méreganyagok nélkül, bőrpuhító és bőrregeneráló hatóanyagokkal.

Boobee Bubble fürdőkrém

Allergénmentes, méregmentes, tápláló fürdetőkrém kisbabáknak, gyerekeknek, amely samponként is használható. 150– és rendkívül gazdaságos, 360 ml-es kiszerelésben is kapható.