Biztonságos alvás újszülött korban babafészekben

Biztonságos alvás újszülött korban babafészekben

Sokan joggal aggódnak újszülött kisbabájuk altatásakor, hogy minden rendben lesz-e. Hallottunk már szomorú történeteket. Természetesen minden édesanya megpróbálja a leggondosabban ápolni altatni a babáját, sokan választják a biztonságos altatáshoz a babafészket. A skandináv országokban több évtizede használják. Mára már népszerűbb a pólyánál is. Míg a pólya szorosan, egy pozícióban tartja az újszülöttet, amit nem minden édesanya preferál, addig a babafészek tágasabb biztonságot nyújt a babának, aki a babfészekben könnyedén mozoghat, de mégis teljes biztonságban van benne.
A babafészek egy olyan, párnázott oldalakkal rendelkező alvó alkalmatosság, amely kényelmes és egyben méhbeli állapotot idéző alvóhelyet biztosít a babád számára. Egyre népszerűbbé válik, és egyre többen választják a baba hordozható, nappali alvóhelyéül a már jól ismert mózeskosárral szemben is. Fontos, hogy ha babafészket használsz, helyezd mindig lapos, stabil, szilárd felületre, és mindig vedd figyelembe a gyártó használati utasításait.

A babád érzékei gyorsabban fejlődnek, ha egy szobában tartózkodsz vele. „A babáknak meg kell tanulniuk reagálni a különböző érzékszervi behatásokra, beleértve a mozgást, hangokat, szagokat, hőt és érintést. Ha a babát egyedül hagyjuk egy szobában és bezárjuk az ajtót, az nem segít neki megtanulni és fejleszteni ezeket az érzékszervi megkülönböztetéseket.” – mondja James McKenna, a Notre Dame Egyetem antropológia tanára és az anya-baba viselkedési alvás laboratóriumának igazgatója. Amikor a baba világra jön, az anyjával, apjával vagy gondviselőjével épít kapcsolatot. Ezektől az emberektől függ és ezek az emberek tudják csak megtanítani neki, mire hogyan reagáljon, ezért fontos, hogy a kezdetekkor akár alvás alatt is a babával egy szobában tartózkodjunk, mi több, vele aludjunk. Azonban a babával való együtt alvásnak is meg vannak a szabályai, hiszen nem akarjuk, hogy alvás közben, akár miattunk baja essen.

babafészek kisbabáknak

Tippek a babával való biztonságos együtt alváshoz:

1 Ellenőrizd a szoba elrendezését:

Időnként hallani olyan esetekről, amikor a baba a matrac és egy fal vagy bútor közé szorul. Figyelj rá, hogy ne legyen rés az ágy és egy másik bútor, fal, asztal, stb. között, jobb, ha távolabb tolod az ágyat a többi bútortól. A legideálisabb az, ha az ágy a szoba közepén van.

2. Tartsd melegen:

Az együtt alvás következtében magasabb lehet a babád testhőmérséklete. Hagyd a fejét fedetlenül, hogy elkerüld a testhő emelkedését.

3. Ne dohányozz és ne igyál alkoholt:

Soha ne dohányozz, amikor együtt alszol a babáddal. Továbbá, ha alkoholt iszol és gyógyszereket fogyasztasz, az érzékeid tompulhatnak, és kevésbé tudsz figyelni a picire. Ugyanez vonatkozik a partneredre is.

4. Vigyél rendszert az etetésekbe:

Készíts egy következetes tervet arra vonatkozóan, hogy mikor eteted a babát. Kezdetben etess szabályos időközönként, majd fokozatosan csökkentsd az etetés időtartamát kb. egy perccel. Megkérheted a párodat is, hogy etetés helyett sétáljon vele a szobában egy kicsit, hogy megnyugtassa, hiszen amikor együtt alszik veled, a kicsi gyakrabban felébredhet.

5. Öltöztesd fel jól:

Gondoskodj az alváshoz megfelelő éjszakai ruháról. Öltöztesd a babát rétegesen, hogy melegen tartsd: ebben segítenek a hosszú ujjú bodyk, talpas rugdalózók és alvózsákok. Nyáron adj rá lengébb öltözetet.

6. Soha ne aludjatok együtt karosszékben vagy kanapén:

Ezek a legveszélyesebb helyek, ahol elaludhatsz a babával, hiszen a kicsi könnyen a párnák, vagy közéd és a támla közé szorulhat.

7. Biztosíts ideális alvási felületet:

A matrac legyen kemény, szorosan ráhúzott lepedővel. Ne használj párnázott vagy szőrme ágytakarót, csak egy párnát és egy pamut takarót, ami nem tudja betakarni a babád arcát. Aludj kicsit alacsonyabban az ágyban, mint a pici, gondoskodj róla, hogy mindig ő legyen kicsit magasabban.

8. Altasd a kicsit a hátán:

A háton alvás csökkenti a hirtelen bölcsőhalál kockázatát. Ha az ágyban fekve kell szoptatnod, és a baba az oldalán fekszik, akkor próbáld meg a hátára fordítani, amint befejezte az evést.

+1. Aludj C pozícióban:

Feküdj az oldaladra a babád felé fordulva, így azonnal reagálni tudsz, ha szükség van rá. A baba fejéhez közel soha ne legyen párna.

A babafészek segít nektek az együtt alvásban úgy, hogy közben a picinek van egy kis saját tere, ahol kényelmesen alhat. Franciaországban már az egészségügyi személyzet is a babafészek használatára ösztönzi az anyukákat.
Babafészekkel köztetek alhat a pici, úgy hogy egyikőtök sem zavarja és ő sem titeket, biztonságban van és alvás közben is figyelemmel kísérheted őt, ha az téged megnyugtat.

Ha jobban szeretnéd mégis külön szobában altatni, a babafészek akkor is biztonságosabb, főleg az első pár hónapban, megvédi a babát a sérülésektől, egy biztonságos alvóhelyet biztosít számára, amivel együtt a babát át is viheted másik szobába.

Ha biztonságos alvóhelyet szeretnél a kritikusabb első hónapokban már a babádnak, akkor altasd babafészekben.

babafészek kisbabáknak

Natúrszappan pH probléma

Natúrszappan pH probléma

A natúrszappan pH probléma!

Miért fontos a megfelelő pH?
Megnézem a terméket

Száraz a bőröd natúrszappan használata után? Valóban jó a lúgos natúrszappan a bőrnek?!

Itthon egész iparág épült az egyszerű, hideg eljárással készült natúrszappan tömeges gyártására, hiszen Magyarország élen jár a natúrkozmetikai trend követésében. Tény, hogy amit a bőrre kenünk, annak a 70%-a fel is szívódik és egyre többen vagyunk, akik szeretnénk elkerülni, hogy a különböző kozmetikumok használatával vegyszereket juttassunk a szervezetünkbe. Éppen ezért könnyen újra divattá vált a szappanhasználat, elkerülendő az ipari tisztálkodó szerek káros anyagait.

Mit vársz el egy szappantól? Hogy:

 • Puha, legyen a bőröd a használata után

 • Kíméletesen tisztítson

 • Semmiképpen se szárítson, sőt ápolja a bőröd

 • Vegyszermentes legyen

Ezért keressük a lehető legtermészetesebb kozmetikumokat. Szerintem ezzel Te is így vagy 🙂

De vajon Te figyelsz a másik kulcsfontosságú részletre, a pH-ra, amely a bőr egészségének megóvása érdekében legalább olyan fontos tényező, mint a vegyszermentesség?

babaszappan

Babáknak ajánljuk

Nőknek ajánljuk

 

Férfiaknak ajánljuk

 

A legtöbb, ma kapható hidegeljárással készült natúrszappan és sampon sajnos lúgos kémhatású, van, hogy túlzottan is.

Miért káros a bőrnek lúgos kémhatású kozmetikum?

A bőr pH-ja savas (nagyjából 5.5 a normál érték). Ez a pH aktiválja azokat az enzimeket, amelyek felelősek a felhám lipidjeinek előállításáért, és ez a kémhatás szükséges ahhoz, hogy a bőr védőfunkciója is tökéletesen működjön. A savas pH képes elősegíteni a védelmi rendszered regenerálódását mechanikai (vágások, horzsolások, égések) vagy kémiai behatás okozta sérülést követően is. Segíti az elhalt bőrsejtek eltávolításának folyamatait és a mikroorganizmusok elleni hatékony védekezőképesség is a bőrfelszín savas pH-ján múlik.

 

Tudtad?

A védő savköpeny tejsavakból és a verejtékből származó aminosavakból áll. Míg az egészséges bőr a tisztálkodás után néhány órával regenerálódik és helyreállítja savvédelmi rendszerét, addig az érzékeny bőr nehezebben, némely esetekben egyáltalán nem regenerálódik és sokkal inkább ki van téve a baktériumok támadásának. Az érzékeny bőr tisztítására és ápolására éppen ezért bőrbarát termékek használata javasolt, melyek megőrzik a bőr fiziológiai egyensúlyát, nem pusztítják el a bőr védőflóráját. Talán még emlékszel rá kémiából, hogy a savak és a lúgok semlegesítik egymást. A savvédelmet károsító lúgos kémhatás az egészségedre ártalmas kórokozók elszaporodásához vezethet. Általában a natúr kozmetikumok pH-ját tejsav hozzáadásával állítják be. Aggodalomra a natúr szappanok esetében van ok, mivel a natúr szappanok pH értéke 9-13 között mozog, ami rendkívül lúgos és képtelenség alacsonyabbat kreálni, hiszen lúggal készülnek.

Fontos tudnod!

Néhány ipari szappan jól hangzó hirdetése a “semleges pH-t” hirdeti, ami egy kiváló marketing trükk, azonban miután a bőr pH-ja 4,9-5,9 között mozog, így a semleges 7-es pH sem neki való, illetve ezt a semleges pH-t csak az egészségre káros vegyszerek bevetésével tudják elérni.

Mikor Ne használj szappant?

Ha érzékeny, aknés, ekcémás bőröd van, akkor egyáltalán nem ajánlott az erősen lúgos natúr szappanok használata. A kisbabáknak pedig egyszerűen tilos, mivel a bőr lipidrétege az első 3 hónapban alakul ki, és a lúgos kémhatású szappan – akár natúr akár nem- használatával a folyamat gátolva van, így a pici bőre teljesen védtelen marad a kórokozókkal szemben.

Tanulmányokkal igazolt tény!

A szappangyártók és a rajongók is azt állítják, hogy a bőrrel érintkező kozmetikumok pH-ja egyáltalán nem fontos, a hangsúlyt inkább a káros anyagokra kell fordítani. Sajnos azonban több tanulmány megcáfolta már ezt a kijelentést és azt igazolja, hogy a magas pH igenis irritálja a bőrt, nem elég csak a vegyszermentességre törekedni! (Erről bővebben olvashatsz itt: Effects of soap and detergents on skin surface pH…)

Az eredmények egyöntetűek. Egyértelmű összefüggés van a kozmetikum pH-ja és a bőrirritáció között. Némely tanulmányban még csak nem is volt annyira magas a vizsgált szappan pH értéke, mint a natúr szappanoké általában, mégis irritációt okozott, nem csak érzékeny bőrűek esetén! 

A lúgos, de még a semleges 7-es pH  hatására is sérül a bőr baktérium flórája. A legszembetűnőbb eredményeket a 2 éves gyerekeken végzett tanulmány mutatja, ahol csapvízzel fürdették a kontroll csoportot, majd egy másikat 5,5-ös kémhatású folyékony tisztálkodó szerrel, a harmadik csoport pedig 9,5 pH-jú szappannal fürdött.

Mindhárom esetében emelkedett pH értékeket mértek a bőrfelszín savköpenye esetén, azonban a savköpenyt alkotó zsír mennyiségének csökkenése volt a legszembetűnőbb. Vízzel való fürdés esetén is csökkent valamelyest a zsír mennyisége, azonban szappannal való fürdés esetén teljesen eltűnt.

Konklúzió

A bőr pH-ja attól függően változik, hogy mekkora a használt kozmetikum pH-értéke. Minél lúgosabb a kozmetikum annál irritálóbb a hatása, annál nagyobb mértékben sérül a bőrt védő lipid réteg, teret adva a kórokozók elszaporodásának. A natúrszappanok pH a legjobb esetben is 8-as, de inkább 9,5 érték felettiek, tehát még a természetes alapanyagokból készült natúrszappan is irritálja a bőrödet.

Azonban van megoldás!

Ha aknéra, ekcémára hajlamos a bőröd, vagy egyszerűen csak érzékenyebb, akkor kerüld a hagyományos szappanokat és használj inkább OrganiBubble Natural Szappon-t!

Ez egy különleges megoldás, amely segít abban, hogy úgy tisztálkodhass, hogy nem juttatsz méreganyagokat a szervezetedbe és a bőröd sav-bázis egyensúlyát is megőrzöd. Sőt.. Az OrganiBubble Natural Szappon még ennél is többet tud!

Sokan próbálják alkalmazni a natúrszappant a hajmosáshoz is, ilyenkor azonban csalódást okoznak ezek a termékek. Miért? Mert a natúrszappan nem tartalmaz semmilyen kondicionáló hatóanyagot, illetve a lúgos kémhatása miatt a hajad kezelhetetlenné, kócossá válik, elveszti a fényét és még az ecetes öblítés sem segít rajta.

…pedig milyen egyszerű volna egy 90 grammos csini kis szappannal lefürödni és hajat is mosni egyszerre. Elég csak egy szappantartó a kád szélére és nincs rumli se a flakonoktól, tégelyektől, ugye?

Te is szeretsz szappannal fürödni és szeretnél végre egy olyan természetes szappant, ami LÚGMENTES, E vitaminnal, panthenollal ápolja a bőröd és garantáltan fényessé teszi a hajadat is?

Itt a megoldás!

Az OrganiClinic megalkotta az ideális szilárd bőrtisztítót! Az egyetlen bőrbarát pH értékű szappan formájú, természetes összetevőkből készült tisztálkodó szert!

Próbáld ki az OrganiBubble Natural SZAPPON-t!

%

Lúgmentes

%

Bőrbarát pH

%

Természetes

Miért próbáld ki az OrganiClinic Natural Szappont?

Mert:

 • Úgy használhatod mint a szappant, mégsem szappan
 • NEM LÚGGAL készül
 • Csak természetes hatóanyagokat tartalmaz
 • NEM szárítja a bőröd
 • pH értéke 5,8, tehát a bőröd savköpenyének pH-jához közelít, így nem irritálja azt
 • 8% ápoló hatóanyagot és olajakat tartalmaz természetes formában, nem elszappanosítva, így azonnal fel tud szívódni és ápolni a bőröd
 • Samponként is kiválóan használható
 • Nem nehezíti el a hajad, és nem kócolja össze
 • Ápoló olaj tartalma és kondicionáló hatóanyagai ápolják a hajszálaidat és a bőrödet is
 • Panthenol tartalma nem csak a bőrödet nyugtatja, de erősíti a hajszálakat is
 • E vitamin tartalma ápolja, regenerálja a bőrt
 • A hajad nem fátyolosodik be tőle, hanem ragyogni fog a használata után
 • SLS, SLES, kőolaj, tartósítószer és egyéb káros anyagoktól mentes termék

Mi az OrganiBubble Natural Szappon?

Jelenleg a magyarországi piacon az egyetlen természetes hatóanyagokból készült, bőrbarát pH értékű szappan formájú tisztálkodó szer, amely nem lúggal készül. Az egyetlen natúrszappan, ami panthenol, E vitamin és mangóvaj tartalmánál fogva egyedülálló bőrápoló tulajdonságokkal is rendelkezik. Kiváló, növényekből kivont kiváló tenzidekkel készül, így sokkal jobban habzik, mint bármelyik, más eljárással készült natúrszappan.

Miért SZAPPON a neve?

Mert samponként is kiválóan használható, így a lúgos szappanoktól való megkülönböztetés céljából a szappan és sampon szavakból összeraktuk SZAPPON mozaikszót 🙂

Melyek a legfontosabb hatóanyagai?

 • Kókuszból kivont habképző,

 • felületaktív anyagok,

 • repceolajból kivont kondicionáló anyag,

 • kakaóvajból kivont bőrápoló zsírsav

 • sztearinsav,

 • mangóvaj,

 • panthenol,

 • E vitamin,

 • allergénmentes illatanyag

Hogyan készül?

Az OrganiBubble Natural Szappon, nem a hagyományos, könnyen elkészíthető hidegeljárású szappan készítési technológiával készül! Pontosan meghatározott hőfokon az alapanyagokat összedolgozzuk, majd ugyancsak pontos hőfokon tartva a formába gondosan beleegyengetjük. Nem híg állapotban kerül a szappanformákba, ezért a végeredmény sosem lesz olyan egyöntetű, mint a formákba öntött natúr szappanoké.

Próbáld ki Te is a szappont! Kattints ide és nézd meg a választékunkat!

100% pénzvisszafizetési garancia, ha nem vagy elégedett a szapponnal!

Szapponok a webshopban

 

Szabadulj meg a pattanásoktól!

Szabadulj meg a pattanásoktól!

Szinte mindannyiunknak volt bizonyára olyan időszaka, amikor előfordultak pattanások az arcán, vagy a testén bárhol. Van akit alig érint a probléma, de vannak akik életét szinte végig kísérik a pattanások és akik joggal lehetnek szkeptikusak a címet illetően. “Persze, szabaduljunk meg az aknétól, már hányszor megpróbáltam mindhiába…”.
De valójában mi is okozza a pattanást? Előző cikkünkben szó volt az emésztőrendszer és a bőr kapcsolatáról, így mindenképpen újra meg kell említeni, hogy ha szép tiszta bőrt szeretnél, akkor előbb rendet kell tenned odabent. Azonban számos külső tényező is szerepet játszhat a pattanások kialakulásában, a fellángolások gyakoriságában. Ilyenek lehetnek a nem megfelelő bőrápolás, hormonális változások okozta faggyútermelés fokozódása, genetika. Ha valaki nem megfelelő tisztálkodószereket használ, amivel megsérti a bőrt védő lipidréteget, akkor a kórokozók könnyedén elszaporodhatnak és a fokozottabb faggyútermelés és az elhalt hámsejtek következtében eltömődött pórusok gyulladt pattanásokká alakulhatnak.
Bizonyos ételek, tejtermékek, sajtok, magvak fogyasztása is hajlamosíthat az aknés fellángolások kialakulására. Aki hajlamos a pattanások kialakulására, annak érdemes egészséges ételeket, mint például fehérjét és a zöldségeket fogyasztani, illetve a cinket pótolni, ami fontos a jó sejtműködés szempontjából.

Ismerd a bőrödre kent termékek összetételét

A pattanások kezelését szolgáló bőrápoló termékek valójában durva vagy mérgező vegyi anyagokat tartalmaznak. Ezek gyakran több problémát okoznak, mint amennyit megoldanak, mivel gyulladást okoznak vagy akár le is lassíthatják a gyógyulást.
Kerüld az ásványi olajat (paraffin, petrolatum) mert rendkívül komedogének, vagyis eltömítik a pórusokat, óvakodj az alkohol tartalmú szerektől is (etanol, etil, metanol, benzil, izopropil) amelyek valóban eltávolítják a felesleges faggyút,, azonban eltávolítják a bőr természetes savas köpenyét is, utat nyitva a bakteriális fertőzéseknek, így az akne és a pattanások kialakulásának.”
Vigyázz a ftalát tartalmú illatanyaggal illatosított termékekkel, mert ezek megzavarhatják a hormonokat, és hirtelen kitöréseket okozhatnak, illetve az illóolajokat is kerüld, mert erősen irritálják a bőrt, már minimális mennyiségben is.
A pattanások eltüntetése szempontjából biztonságos szerek a glikolsav, tejsav és szalicilsav, agyag, kén, teafaolaj és A-vitamin.

Óvd a bőröd lipidrétegét

Kerüld a szulfát tartalmú (SLS sodium lauryl sulphate, SLES sodium laureth sulphate) arctisztító szereket, amelyek azonnal feloldják a bőr védőrétegét, szappanokat, még a natúr szappanokat is, mivel azok 8-9-es pH-ja rendkívül szárítják a bőrt és feloldják a védő savköpenyt. Azt se felejtsd el, hogy a bőrbarát pH-jú szappanok, tusfürdők, ha nem természetes alapanyagokból készültek, akkor biztosan kémiai segédanyagok hozzáadásával váltak bőrbarát pH-júvá, így továbbra sem javasolt a használatuk.Használj gyengéd SLS, SLES, illetve lúg-mentes, bőrbarát pH-jú tisztítószereket, mint például az OrganiBubble Natural Szappon, vagy az OrganClinic arctisztító krémek. Ezek természetes módon bőrbarát pH-val rendelkeznek és semmilyen káros hatóanyagot nem tartalmaznak.

Hidratálj

Akár száraz, akár zsírosabb a bőröd, a hidratálás elengedhetetlenül fontos, mivel a kiszáradt bőr lassabban regenerálódik. Érdemes olyan krémmel hidratálnod, amely nem tartalmaz bőrirritáló anyagokat, illóolajokat, nincs bennük komedogén (póruseltömítő) olaj(pl.: kókuszolaj, avokádó, búzacsíra olaj, shea vaj, kakaóvaj), allergénmentes illatanyaggal készültek és esetleg gyulladáscsökkentő, pattanásellenes hatóanyagot is tartalmaz. Az OrganiClinic termékek közül a legmegfelelőbbek erre a célra a HyperSensitive ápoló krém, illetve az Argán olajos arckrém.

Aknés bőr természetes ápolási trükkjei

 • Keverj össze joghurtot mézzel és egy pici citromlével és hagyd a keveréket az arcodon. A joghurt természetes tejsav tartalma helyreállítja a bőr savköpenyét, a méz és a citromlé helyreállítja a bőr pH-ját. Ez a gyengéd maszk az elhalt hámsejtek eltávolításában is segít. A maszk után mindig hidratálj.
 • Ha ráfér egy erősebb hámlasztás a bőrödre, illetve a pattanásaid erősen gyulladtak, akkor használj szalicilsavat. Aszpirin tabletta vízben történő feloldásával kapott pépet kend a bőrödre, hagyd rajta megszáradni, majd mosd le bő vízzel. Hidratálás ezt követően se maradjon el.
 • Ha igazi terápiás kezelést szeretnél, akkor a hámlasztást követően kend be a bőröd méhpempővel. A természetes antibiotikumnak nevezett csodaszer nem csak lehúzza a pattanásaidat, hanem az apró ráncokat is eltünteti. Ne csak kend, edd is. A méhpempő rendszeres fogyasztása is javasolt, ha aknéra hajlamos bőröd van.

Arctisztító krémek

Károsanyag-mentes bőrbarát pH-jú habzó, krémes arctisztítók

OrganiBubble Natural Szappon

Bőrbarát pH-jú, lúgmentes, természetes alapanyagokból készült, jól habzó, bőrápoló szappon, ami samponként is használható

OrganiBody HyperSensitive ápoló krém

Irritált, pattanásos bőrre javasolt krém,  gyulladáscsökkentő, bőrregeneráló hatóanyagokkal

OrganiXX Argán arckrém

Argán olajos gyengéd arckrém bőrregeneráló krém érett, pattanásos bőrre

26 allergén illatanyag

26 allergén illatanyag

A legtöbb kozmetikum illatos, sőt kifejezetten az adott termékre jellemző illattal rendelkezik, amelyet változó számú természetes és mesterséges illatanyag, illóolajok egyedi kombinációjával hoznak létre. A használt anyagok között számos ismert allergén illatanyag, illetve a hormonháztartást befolyásoló (hormon disruptor), hormonként működő vegyület is megtalálható. Az illatanyagot az összetevők között parfum/fragrance-ként van feltüntetve.
Vannak olyan illatanyagok, amelyeket azonban kötelező feltüntetni a csomagoláson, mivel ezek erősen allergének, a kontak dermatitisz egyik fontos kiváltói, ezért a mennyiségüket a termékekben törvény korlátozza. A természetes illóolajok is tartalmazhatják ezeket a potenciális allergén komponenseket, ezért a natúr kozmetikai termékek (pl. natúrszappanok) előállításakor és alkalmazásakor is különös figyelmet kell erre fordítani.
Ha olyan terméket vásárolsz, amelynek az összetevő listájában bármelyik szerepel a lent felsoroltak közül, számolnod kell azzal, hogy bár függ attól, hogy a kozmetikum milyen mennyiségben tartalmazza, kontakt allergiát okozhat. A jobbik eset, ha a sor végén szerepel, mert akkor a legkevesebb százalékban szerepel az anyagban.

Töltsd le a 26 allergén illatanyag listáját és ellenőrizd az összetevőket a termékek címkéjén. Meg fogsz lepődni milyen kevés kozmetikum van a piacon, legyen az akár egy népszerű natúr szappan márka, amely nem tartalmaz egyetlen allergén illatanyagot sem!

Allergén illatanyagmentes termékek

Az OrganiClinic termékeket nyugodtan használhatod, ha el szeretnéd kerülni az allergén illatanyagokat. Egyik termékünk sem tartalmaz allergén, phtalát tartalmú illatanyagot és illóolajat sem. A termékek kizárólag természetes forrásból származó alapanyagokból készülnek.

Naptej kisokos – Előzd meg a bőrrákot, napozz okosan!

Naptej kisokos – Előzd meg a bőrrákot, napozz okosan!

Végre meleg van, itt az igazi nyár! Irány a strand! Előtte azonban vedd meg a bőrödnek megfelelő naptejet, hogy biztonságosan napfürdőzhess!

Sorrendben összefoglaltuk mit kell tudnod a naptejekről ahhoz, hogy teljesen biztonságban tudhasd a bőröd és ne okozz a napozással kárt magadnak:

 1. Mi az UV?

Az  Ultraviola-sugárzás a látható fényénél kisebb hullámhosszúságú – ebből következően nem látjuk. Az UV-sugaraknak sok negatív élettani hatása van, bőrrákot, a bőr idő előtti öregedését, szürkehályogot, szemrákot, hóvakságot okozhatnak, valamint gyengítik az immunrendszert.

Az UV erőssége több tényezőtől függ. Például minél magasabban van a Nap az égen, vagy minél közelebb vagyunk az egyenlítőhöz, annál magasabb a sugárzás. Felfelé haladva hasonló a helyzet, a sugárzás szintje ezerméterenként öt százalékkal növekszik.

Valamennyire a felhőzet is befolyásolja az UV-szintet, minél kevesebb a felhő, annál erősebb, viszont normál felhőtakaró alatt is magas lehet. Fontos tényező a felszíni visszaverődés is, amely hozzáadódik a hatáshoz. A fű, a talaj és a víz kevesebb mint 10 százalékát veri vissza az UV-sugárzásnak, a száraz homok 15 százalékot, a tengeri tajték 25 százalékot, a friss hó pedig több mint 80 százalékot. Vékonyabb ózonrétegnél még több UV-sugárzás éri a földfelszínt.

 1. Mi a különbség az UV B és UV A sugárzás között?

Az UV-B nem megy mélyen a bőr alá, csak a külső rétegbe hatol be és a felhám elnyeli a nagy részét, azonban a bőr leégését az UV-B okozza, és a bőrráknak  is ez az elsődleges oka. Az UV-B felelős a rosszindulatú melanoma fejlődéséért is, amely halálos is lehet, ha nem diagnosztizálják és kezelik időben.

Az UV-A sugarak mélyen behatolnak a bőrbe, ezért nagy mennyiségben DNS-károsodást okozhatnak, öregítik a bőrt, bőrrákot okoznak, és roncsolják a szemet. Nem égünk le tőle, viszont fontos olyan napvédő szert használni, amely az A változat ellen is jó. Egyes szoláriumok viszont nagymértékű UV-A sugárzást bocsátanak ki, nem véletlen, hogy több országban tiltják a kiskorúaknak, hogy szoláriumozzanak.

 1. Mi az az SPF?

A Sun Protection Factor (SPF) 2-50-ig terjedhet és a termék azon tulajdonságára utal, hogy milyen mértékben véd a káros napsugaraktól. Például, ha SPF 15 faktorszámú fényvédőt használunk, akkor az azt jelenti, hogy 15-ször tovább tartózkodhatunk a napon leégés nélkül, mint ha nem kentük volna be magunkat. Tehát, ha a bőrünk alapból 20 perc alatt ég pecsenyepirosra, akkor a naptejjel 15×20, azaz 300 percig lehetünk a napon.

 1. Hogyan válassz a bőrödnek megfelelő naptejet?

Tisztában kell lenned azonban azzal, hogy az SPF védelem nem növekszik arányosan megnövekedett SPF számmal. Míg egy SPF 2 elnyeli az ultraibolya sugárzás 50%-át, addig egy SPF 15-ös krém a 93% és egy SPF 34-es a 97%-át nyeli el a káros sugaraknak.

Azzal is tisztában kell lenned, hogy a bőröd milyen gyorsan ég le, vagyis milyen a bőrtípusod. Íme egy kis segítség:

 

Bőrtípusok Bőrszín Hajszín Szemszín Barnulás
1. típus fehér, sápadt, szeplők vörös, szőke kék, zöld, világos barna mindig leég
2. típus nagyon világos barna, néhány szeplő szőke, világos barna kék, zöld, világos barna néha barnul, de általában leég
3. típus világos barna, olíva világos, sötét barna világos barna, barna ritkán ég le, gyakran barnul
4. típus barna, sötét barna sötét barna, fekete barna ritkán ég le, gyorsan barnul

Azt is figyelembe kell venni, milyen területre megyünk és mennyi ott az aktuális UV-sugárzás (ehhez itt egy kalkulátor). Az szabály az, hogy minél magasabb a sugárzás, annál magasabb faktorszámú naptejet kell alkalmazni.

UV index UV sugárzási szint Huzamosabb ideig szabadban tartózkodók védekezése Javasolt napozási (bőrleégési) idő 11 és 15 óra között
8,0 felett extrém 11 és 15 óra között keressük az árnyékot, könnyű, kevés testrészt fedetlenül hagyó ruha, széles karimájú kalap viselése, napernyő használata indokolt. Alkalmazzunk fényvédő krémet! 15 percnél kevesebb
7,0 – 7,9 nagyon erős Széles karimájú kalap, napszemüveg, napernyő, a fedetlen testrészekre fényvédő krém alkalmazása indokolt. Kerüljük a déli napsütésben az árnyékmentes helyen való tartózkodást! kb. 15-20 perc, kisgyerekeknek ennél is kevesebb; 11 óra előtt, illetve 15 óra után ennek kétszerese is megengedhető
5,0 – 6,9 erős Széles karimájú kalap, napszemüveg, érzékenyebbeknek napernyő, fedetlen testrészekre fényvédő krém alkalmazása indokolt! kb. 20-30 perc, kisgyerekeknek ennél is kevesebb; 11 óra előtt, illetve 15 óra után ennek kétszerese is megengedhető
3,0 – 4,9 mérsékelt Széles karimájú kalap, napszemüveg mindenkinek indokolt! kb. 30-45 perc, kisgyerekeknek ennél is kevesebb; 11 óra előtt, illetve 15 óra után ennek kétszerese is megengedhető
0,1 – 2,9 gyenge Különlegesen érzékeny bőrűek és csecsemők kivételével óvintézkedés nem szükséges. 60 percnél kevesebb, 2-es UV index felett
 1. Miből áll a naptej?

A napvédők (sunscreen) egyik gyakori fizikai összetevője a titán-dioxid, amely védelmet nyújt az UV-B és a rövidhullámú UV-A ellen, de a hosszúhullámú UV-A ellen nem. A bőrt nem irritálja. A cink-oxid sokkal átfogóbb védelmet nyújt, az UV-B és a legtöbb UV-A sugázás ellen is, a fizikai védelmek közül ez a legjobb.

A napvédők kémiai összetevői nagyon változatosak lehetnek. Nagy részük elnyeli (abszorbeálja) az UV-sugarakat, megfelelő hatásukhoz azonban 20-30 perc kell, míg a fizikai összetevők egyből védelmet nyújtanak. Néhányan allergiásak a kémiai összetevőkre, irritálja a bőrüket, ég a szemük tőle. Ha érzékeny vagy a naptejek kémiai összetevőire akkor lehetőleg természetes alapanyagokból készült, cink oxidos naptejet válassz.

A leggyakoribb kémiai összetevők

 • Aminobenzoesav: csak az UV-B ellen nyújt védelmet, ráadásul a legújabb kutatások szerint káros az egészségre
 • UV-A és UV-B ellen is véd:  Menthyl Anthranilate,  Oxybenzone,  Tinosorb
 • Erős UV-A és gyenge UV-B védelmet nyújt:  avobenzone,  ecamsule (Mexoryl SX)
 • Erős UV-B, gyenge UV-A védelem: cinoxate,  homosalate,  octocrylene,  Octyl Methoxycinnamate (OMC),  Octyl Salicylate,  Padimate O,  Trolamine SalicylatePhenylbenzimidazole, Sulisobenzone
 • Erős UV-B, és jelentős UV-A:  Dioxybenzone
 1. Hogyan használd a naptejet?

Ha olyan naptejet választasz, amely kémiai fényvédőket is tartalmaz, mindenképpen csak olyat vegyél, amelyre rá van írva, hogy széles spekturmú, vagyis az UV-A sugárzás ellen is véd! Bár a naptejek alkalmazása különböző lehet (ezért mindig érdemes elolvasni az utasításokat), néhány dolog általában megállja a helyét velük kapcsolatban: körülbelül 15-30 perccel a napozás előtt érdemes felvinni a száraz bőrre, ha kémiai fényvédőt alkalmazunk majd kétóránként újra kenni. Szintén meg kell ismételni a kenést törölközés, úszás vagy erős izzadás után, akkor is, ha a termék vízállónak van hirdetve, mivel víz hatására leoldódhat a bőrről és csökkenhet a teljesítménye. 2 óránként kend újra magad!

 1. Milyen a jó természetes alapanyagokból készült fényvédő?

Szerintünk a legjobb választás megfelelő cink-oxid tartalmú krém, amely fényvédő hatással rendelkező, természetes olajokból készül.

A természetes fényvédő krém lágy állagú, könnyen kenhető, minimum 20 faktoros, cink oxid tartalma legalább 18,75% és jó ha kókuszolajból (SPF4-10), rizsolajból (SPF4) készül és van benne málnamag olaj (SPF25-30) legalább 10%-ban. Ilyen termékkel nem károsítod az egészséged és biztonságos alternatívát használsz a bőröd UV sugárzástól történő védelmére a káros kémiai anyagok helyett.

Vásárolj most 10000 Ft értékben OrganiClinic kozmetikumokat és ajándékba kapsz egy 150 ml-es 30 faktoros, természetes alapanyagokból készült naptej mintát!

Miért inkább a természetes kozmetikum?

Miért inkább a természetes kozmetikum?

Természetes kozmetikum használatával kevesebb az alábbiak kockázata:

 • 0,5 kg:  Ennyit rúzst nyelünk le átlagosan életünk során. Miért baj ez? Mert a rúzsok tele vannak parapbénekkel, nehézfémekkel, mint az ólom. A 3 legszennyezettebb márka: Procter&Gamble-Cover Girl, Revlon-Revlon, L’Oreal-Body Shop,…
 • 11%: Amerikában 10.500 kozmetikumokban használt összetevőt vizsgáltak, melyeknek csak a 11%-át minősítették biztonságosnak, az emberi egészségre ártalmatlannak. – A másik 89% akkor ezek szerint nem biztonságos
 • 1110: Ennyi összetevő kozmetikumokban történő használatát tiltották be az utóbbi években az EU-ban. Akkor mi szívódott fel a szervezetünkbe előtte??? .
 • 10: Ennyi összetevő kozmetikumokban történő használatát tiltották be az utóbbi években az Egyesült Államokban. Juhj. Nincs túl nagy összhang 🙂
 • 600: A vállalatok száma, amelyek aláírták a Compact for Safe Cosmetics egyezményt, ami arról szól, hogy csak biztonságos összetevőket alkalmaznak a gyártás során. Gondolom ennél jóval több kozmetikum gyártó vállalat van a világon. Talán 100-szor ennyi.
 • 30%:A mindennap használt kozmetikumok 30 %-a tartalmaz valamilyen rákkeltő anyagot. Vagyis, ha nem figyelünk oda, biztosan használunk olyan termékeket, amiben rákkeltő anyag van.
 • 22%: A mindennap használt kozmetikumok 22%-a szennyezett a rákot okozó, veszélyes 1,4-dioxánnal. Ez a szám az Egyesült Államokban elvégzett vizsgálat szerint, amely során BABAKOZMETIKUMOKAT vizsgáltak, 67%!!!!!
 • $ 160.000.000.000: Ennyi fordít az emberiség évente bőr- és hajápolási, smink, kozmetikai sebészet, parfümök, egészségügyi klubok és diétás termékek vásárlására.
Ha natúr kozmetikum, akkor válaszd az OrganiClinicet!

Ha natúr kozmetikum, akkor válaszd az OrganiClinicet!

Natúr kozmetikum, amely valóban természetes alapanyagokból készül!

Sok természetesnek hirdetett kozmetikum összetevő listájában szerepelnek szintetikus anyagok is! Az OraniClinic termékek 99%-ban kizárólag természetes alapanyagokat, illetve azokból kivont anyagokat tartalmaznak, és nem csak úgy vannak hirdetve!

Csodás illatokat használunk, amelyek allergén-mentesek!

Számos tanulmány készült arról, hogy az illatanyagok milyen bőrbetegségeket okozhatnak. Ezen kívül sok természetes kozmetikum illatosítását illóolajokkal oldják meg, ami jól hangzik, mert természetes, de rendkívül irritálja az arra érzékeny bőrt! Mi allergén-mentes illatanyagokkal dolgozunk, így termékeink a legérzékenyebb bőrűeknek sem fognak kontaktallergiát okozni.  Töltsd le a “26 allergén illatanyag” listáját!

Parabén-mentesek vagyunk!

A parabéneket előszeretettel alkalmazzák tartósítószerként kozmetikumokban, mert olcsók és hatékonyak, azonban bizonyítottan egészségkárosító hatásuk van.Korábban publikált vizsgálatok kimutatták, hogy a parabének képesek felszívódni a bőrön keresztül, és hozzákötődnek a szervezet ösztrogén-receptoraihoz, ahol ösztönzik a mellrák sejtek kialakulását, növekedését.” Bővebb információ: “Newscientist”

Formaldehid mentesek vagyunk!

A formaldehid szinte mindenhol előforduló erősen toxikus, neurotoxikus, genotoxikus anyag. Önállóan már nem sűrűn szerepel a kozmetikumokban, de nagyon sok kozmetikai alapanyag alkalmazásakor formaldehid szabadul fel. Egynatúr kozmetikum nem tartalmazhat formaldehidet, illetve egyéb káros anyagot sem. Lásd a “Karcinogén lista”

SLS, SLES-mentesek vagyunk!

A megnevezett rövidítések olcsó habképző anyagok nevei, úgy, mint sodium laureth suphate,sodium lauryl ether sulfate, vagy aluminium lauryl suphate,melyeket szinte minden tusfürdőnkben, samponunkban megtalálunk. Ezek a habképző anyagok feloldják a bőr védőköpenyét és ekcémát okoznak, kisgyermekeknél szemkárosodást okozhatnak és gyakran szennyezettek, melynek eredményeként úgynevezett nitrozamin prekurzorokká válnak, vagyis igen rákkeltőnek tekinthetők. A natúr kozmetikum minden esetben SLS-mentes kell, hogy legyen!

PEG-mentesek vagyunk!

Mert a PEG, vagyis polyethilen glycol amit általában hatóanyagok kioldására használnak, tulajdonképpen egy rejtett karcinogén.

Nem használunk kőolajszármazékokat!

A kőolajszármazékok totálisan bőridegen anyagok. Azonban kedvező áruk miatt szinte minden nagyipari krémben megtalálhatók. Szennyezettek lehetnek aromás szénhidrogénekkel, így rákot okozhatnak, eltömítik a pórusokat így akne és pattanások kialakulásáért felelőssé tehető anyagok. Kevesek tudják, hogy a gyógyszertári babafürdető is kőolaj és ezért előszeretettel használják, mert azt hiszik nem ártanak vele. Natúr kozmetikum nem egyenlő kozmetikum természetes hatóanyagokból, de mineral olajjal, azaz kőolajszámazékkal készítve.

Gazdaságos kiszerelés!

Mi a gazdaságosság híve vagyunk, és a kiszereléseinket próbáltuk családivá alakítani. A tégelyeinket megválasztásánál amellett, hogy ne tartalmazzon káros anyagokat még az volt a cél, hogy minél gazdaságosabb, családiasabb kiszerelésű legyen. A 360 ml-es tégelyünkbe töltött termék 2 ember számára több, mint egy hónapig elég.

Elutasítjuk az állatkísérleteket!

Óriás állatbarátok vagyunk! Bármilyen állatot képesek vagyunk gyermeki módon imádni! Ezért a termékeink nem tartalmaznak semmilyen állati alapanyagot, és nem használunk állatokon tesztelt alapanyagokat sem. A hatóanyagainkat természetüknél fogva egyébként sem kellett állatokon tesztelni! Azonban a késztermékeket, amelyeket kisállatoknak fejlesztettünk ki, nyugodtan tesztelheted kedvenceden!

Egészségre ártalmas mikróba a kozmetikumokban

Egészségre ártalmas mikróba a kozmetikumokban

2 termék is megbukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság tesztjén

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság húszféle, gyógynövényeket vagy növényi eredetű összetevőket tartalmazó sampont ellenőrzött az utóbbi időben.

A vizsgálaton a hatóság szakemberei két termékben (Genera Ginsengers tusfürdő és sampon, illetve a Sampon Mild csalánkivonattal)  a megengedettnél lényegesen több volt az  egészségre ártalmas mikroba.

A “megengedettnél lényegesen több” mikróba azért probléma, mert az élő mikrobaszám meghatározott határértéknél nagyobb előfordulása különböző típusú megbetegedéseket okozhat, melyek esetén a tünetek súlyossága egyéntől és kortól függően is változhat. Egy gyengébb immunrendszerrel rendelkező egyénnél súlyos következményei lehetnek a felesleges bakteriális fertőződésnek.

A laboratóriumi vizsgálatok mindkét kifogásolt termékben kimutatták az Enterobaktériumot, ezen felül a Genera Ginsenges samponban pedig Pseudomonas aeruginosát is találtak.

Az Enterobaktérium jelenléte fekáliás szennyeződésre utalhat, ráadásul tekintettel arra, hogy a kórokozók egy része (pl. Salmonella) is ebbe a családba tartozik, így veszélyes lehet, ha egy samponba ilyen kerül.

Pseudomonas aeruginosa, a bőrfertőzésektől a súlyos, életveszélyes betegség kiváltója is lehet. A szervezetbe kerülve mérgezést is okozhat, de szembe kerülve akár súlyos szemgyulladás, vagy fekély is kialakulhat a szemen, amely akár a látás elvesztéséhez is vezethet. A Pseudomonasok megfertőzhetik a mély szúrt sebeket, de akár a vért, a bőrt, a csontokat, a fület, a húgyutakat, a szívbillentyűket, valamint a tüdőt is. Képzeljük csak el, hogy egy ilyen baktériummal fertőzött termékkel történő hajmosás által mekkora veszélynek vagyunk kitéve. Elég egy friss sérülés, ahol bekerül a véráramba és a fent felsorolt betegségeket okozhatja.

Az érintett cég természetesen azzal próbálja enyhíteni a helyzetet, hogy a fertőzöttség csak bizonyos termékekre volt jellemző és azon belül is csak egy bizonyos gyártási számon szereplő termékre. Azonban a tényen ez nem változtat!

A termékekben egészséget károsítható mennyiségben voltak jelen veszélyes baktériumok!

Megjegyzendő, hogy a vizsgálatban gyógynövény tartalmú termékek szerepeltek! Ezt azért fontos  megemlíteni, mert mint korábbi cikkünkben megírtuk, a gyógynövény hatóanyag tartalmú termékek esetén a tartósítószer adagját növelni kell, mivel a gyógynövények egészséget károsító baktériumok hordozói lehetnek, amelyek a növényi hatóanyag kihagyásával nem kerültek volna bele a termékbe, illetve megfelelő tartósítással biztosítható lett volna a baktérium mennyiség megengedett határérték alatt tartása!

Ezért hangsúlyozzuk, hogy fontos a tartósítás, főleg gyógynövény tartalmú termékek esetén, de nem mindegy, hogy mivel tartósítunk!

Egészségkárosító tartósítás, vagy egészségkárosító mikroorganizmusok??

Nem kell választani! Meg kell találni az egyensúlyt!

Olyan tartósítószert kell alkalmazni, amely nem mérgezi a szervezetet, azonban nem engedi a szervezetre veszélyes mikroorganizmusok elszaporodását

Az OrganiClinic termékek teljesen biztonságosak, megbízhatóan mikroorganizmus mentesek, melynek tényét folyamatos laboratóriumi tesztekkel megerősítünk. Termékeink emberi egészséget nem károsító tartósítószerekkel hosszan, ugyanolyan minőséget nyújtanak, mint megvásárolt állapotban.