Biztonságos alvás újszülött korban babafészekben

Biztonságos alvás újszülött korban babafészekben

Sokan joggal aggódnak újszülött kisbabájuk altatásakor, hogy minden rendben lesz-e. Hallottunk már szomorú történeteket. Természetesen minden édesanya megpróbálja a leggondosabban ápolni altatni a babáját, sokan választják a biztonságos altatáshoz a babafészket. A skandináv országokban több évtizede használják. Mára már népszerűbb a pólyánál is. Míg a pólya szorosan, egy pozícióban tartja az újszülöttet, amit nem minden édesanya preferál, addig a babafészek tágasabb biztonságot nyújt a babának, aki a babfészekben könnyedén mozoghat, de mégis teljes biztonságban van benne.
A babafészek egy olyan, párnázott oldalakkal rendelkező alvó alkalmatosság, amely kényelmes és egyben méhbeli állapotot idéző alvóhelyet biztosít a babád számára. Egyre népszerűbbé válik, és egyre többen választják a baba hordozható, nappali alvóhelyéül a már jól ismert mózeskosárral szemben is. Fontos, hogy ha babafészket használsz, helyezd mindig lapos, stabil, szilárd felületre, és mindig vedd figyelembe a gyártó használati utasításait.

A babád érzékei gyorsabban fejlődnek, ha egy szobában tartózkodsz vele. „A babáknak meg kell tanulniuk reagálni a különböző érzékszervi behatásokra, beleértve a mozgást, hangokat, szagokat, hőt és érintést. Ha a babát egyedül hagyjuk egy szobában és bezárjuk az ajtót, az nem segít neki megtanulni és fejleszteni ezeket az érzékszervi megkülönböztetéseket.” – mondja James McKenna, a Notre Dame Egyetem antropológia tanára és az anya-baba viselkedési alvás laboratóriumának igazgatója. Amikor a baba világra jön, az anyjával, apjával vagy gondviselőjével épít kapcsolatot. Ezektől az emberektől függ és ezek az emberek tudják csak megtanítani neki, mire hogyan reagáljon, ezért fontos, hogy a kezdetekkor akár alvás alatt is a babával egy szobában tartózkodjunk, mi több, vele aludjunk. Azonban a babával való együtt alvásnak is meg vannak a szabályai, hiszen nem akarjuk, hogy alvás közben, akár miattunk baja essen.

babafészek kisbabáknak

Tippek a babával való biztonságos együtt alváshoz:

1 Ellenőrizd a szoba elrendezését:

Időnként hallani olyan esetekről, amikor a baba a matrac és egy fal vagy bútor közé szorul. Figyelj rá, hogy ne legyen rés az ágy és egy másik bútor, fal, asztal, stb. között, jobb, ha távolabb tolod az ágyat a többi bútortól. A legideálisabb az, ha az ágy a szoba közepén van.

2. Tartsd melegen:

Az együtt alvás következtében magasabb lehet a babád testhőmérséklete. Hagyd a fejét fedetlenül, hogy elkerüld a testhő emelkedését.

3. Ne dohányozz és ne igyál alkoholt:

Soha ne dohányozz, amikor együtt alszol a babáddal. Továbbá, ha alkoholt iszol és gyógyszereket fogyasztasz, az érzékeid tompulhatnak, és kevésbé tudsz figyelni a picire. Ugyanez vonatkozik a partneredre is.

4. Vigyél rendszert az etetésekbe:

Készíts egy következetes tervet arra vonatkozóan, hogy mikor eteted a babát. Kezdetben etess szabályos időközönként, majd fokozatosan csökkentsd az etetés időtartamát kb. egy perccel. Megkérheted a párodat is, hogy etetés helyett sétáljon vele a szobában egy kicsit, hogy megnyugtassa, hiszen amikor együtt alszik veled, a kicsi gyakrabban felébredhet.

5. Öltöztesd fel jól:

Gondoskodj az alváshoz megfelelő éjszakai ruháról. Öltöztesd a babát rétegesen, hogy melegen tartsd: ebben segítenek a hosszú ujjú bodyk, talpas rugdalózók és alvózsákok. Nyáron adj rá lengébb öltözetet.

6. Soha ne aludjatok együtt karosszékben vagy kanapén:

Ezek a legveszélyesebb helyek, ahol elaludhatsz a babával, hiszen a kicsi könnyen a párnák, vagy közéd és a támla közé szorulhat.

7. Biztosíts ideális alvási felületet:

A matrac legyen kemény, szorosan ráhúzott lepedővel. Ne használj párnázott vagy szőrme ágytakarót, csak egy párnát és egy pamut takarót, ami nem tudja betakarni a babád arcát. Aludj kicsit alacsonyabban az ágyban, mint a pici, gondoskodj róla, hogy mindig ő legyen kicsit magasabban.

8. Altasd a kicsit a hátán:

A háton alvás csökkenti a hirtelen bölcsőhalál kockázatát. Ha az ágyban fekve kell szoptatnod, és a baba az oldalán fekszik, akkor próbáld meg a hátára fordítani, amint befejezte az evést.

+1. Aludj C pozícióban:

Feküdj az oldaladra a babád felé fordulva, így azonnal reagálni tudsz, ha szükség van rá. A baba fejéhez közel soha ne legyen párna.

A babafészek segít nektek az együtt alvásban úgy, hogy közben a picinek van egy kis saját tere, ahol kényelmesen alhat. Franciaországban már az egészségügyi személyzet is a babafészek használatára ösztönzi az anyukákat.
Babafészekkel köztetek alhat a pici, úgy hogy egyikőtök sem zavarja és ő sem titeket, biztonságban van és alvás közben is figyelemmel kísérheted őt, ha az téged megnyugtat.

Ha jobban szeretnéd mégis külön szobában altatni, a babafészek akkor is biztonságosabb, főleg az első pár hónapban, megvédi a babát a sérülésektől, egy biztonságos alvóhelyet biztosít számára, amivel együtt a babát át is viheted másik szobába.

Ha biztonságos alvóhelyet szeretnél a kritikusabb első hónapokban már a babádnak, akkor altasd babafészekben.

babafészek kisbabáknak

Mit jelent az SOS?

Mit jelent az SOS?

Újszülött csecsemő túlstimulálása

A csecsemő kilenc hónapot tölt a méh viszonylag csendes világában, amelyet anyja testének mozgása és a szívverése zavar csak meg. Majd mikor megszületik, ebben a furcsa külvilágban fhirtelen túl sok inger éri. Mindenki körülrajongja, gügyög hozzá, a testvérének a játék teherautójának a zaja is ismeretlen számára, azt sem tudja mi történik körülötte, az anyukája meg folyton próbál vele kapcsolatba lépni. A csecsemők nem tudják kezelni a sok ingert ezért SOS (Sign Of over-Stimulation) jelet küldenek.

Kétféle SOS jel létezik: Testi SOS és Viselkedés beli SOS.

Testi SOS

A túlzott stimulálással körülvett csecsemő a normál bőrszíne hirtelen sápadtra vagy élénkpirosra válthat, légzése megváltozhat lassúról hirtelen szapora légzésre vált , valamint teste megrándulhat, remeghet.

Viselkedésbeli SOS

Három viselkedésbeli SOS is létezik: Elnéz a semmibe, folyton elfordítja a fejét (kikapcsolás), hirtelen álmos lesz.

Ha egy csecsemő túlstimulált, akkor hirtelen elfordítja a szülőröl a tekintetét és belenéz a semmibe. Ha továbbra is folytatódik a stimulálás, zajok, folyamatos próbálkozás a vele való kapcsolat kialakítására, akkor újra elfordulhat az arcodtól (kikapcsolás). Ha a stimuláció továbbra is fennáll, a baba elfordul és hirtelen ásít, álmosnak tűnik. Koraszülött babákat könnyebb túlstimulálni, gyakrabban küldik a jeleket. Pedig pelenkát cserélni kell és a mindennapos zajok sem fognak lecsendesülni maguktól.

Mit tehetsz, amikor SOS-t küld a kisbabád?

Ha észreveszed a babád jeleit, akkor csökkentheted a stimulációt és növelheti a baba támogatását.

Például:

  • Beszélj halkabban, nyugodtabban, csak tartsd a babát a karodban néhány percig.
  • Vonulj csendesebb helyre a kicsivel, ha túl sok körülöttetek a zaj
  • Ringasd a babát, vagy szoptasd meg, akár cumit is adhatsz a szájába. Ne várd meg, hogy rémült legyen és elkezdjen sírni.

A jelek ilyenkor minden esetben csökkennek. Ahogy telnek a hetek, a baba lassan hozzászokik majd a külvilág zajaihoz, az új környezethez, egyre jobban kezeli majd a stimulációt.

A babák szeretik a csendet. Ha csak gyönyörködsz benne gügyögés nélkül, figyeld meg ő is egyszer csak a szemedbe néz majd, ahelyett, hogy elfordítaná a fejét és ő is gyönyörködni fog benned.

Törődj a babád bőrével

Törődj a babád bőrével

Selymes, puha, hibátlan és egészen elképesztően finom illata van a babád bőrének, ami az első védelmi

vonal a világ és közte. A bababőrre fokozottan kell figyelni és nagy törődést igényel, hiszen még sem a

verejték, sem a faggyúmirigyek nem működnek, és a bőre éppen csak ötöd olyan vastag, mint a tiéd.

Elmondjuk, mire figyelj a babád bőrénél.

Vigyázz a bőrére

Egészen elképesztő terhelés kap a babád bőre az első hónapokban. Képzeld el a két hónapos

babádat, aki nemrég még a hasadban volt, és a mostani állapothoz képest, többszörös óvó védelem

vette körül. Nem csak a te bőröd, a magzatvíz, hanem a saját bőre is mind őt védte. Megszületésekor

pedig – még néhány napon keresztül – a magzatmáz is segített. Most, az összes feladat, a bőrére

hárul, hiszen az az elsődleges védelmi volnala. Ezért különösen fontos az, hogy ápold a babád bőrét,

és mindent megtegyél azárt, hogy a lehető legjobb állapotban legyen.

Így fürdesd a babát

A fürdés, a fürdetés, az első közös rituálé, mely összeköt majd vele. Éppen ezért tudnod kell néhány

alapszabályt, ami segíteni fog abban, hogy a fürdés közös élménnyé váljon. Fontos a víz hőfoka. A

baba a 37-38 fokos vizet szereti. Néhány száz forintért kaphatóak olyan hőmérők, amelyeken

egyértelműen jelzik, hogy mikor tökéletes a babának a vízhőfok. Ha rutinosabb vagy, akkor nem is kell

hőmérő, elég, ha csak a könyököddel megállapítod a hőfokot. Ha testmeleg (ez a 37-38 fok) akkor

tökéletes. Fontos, hogy a fürdőben mindig melegebb legyen mint máshol. Babák esetében ez azt

jelenti, hogy az ideális levegő hőmérséklet a 26 fok, a fürdőben. (Persze, ettől lehet melegebb, és

hűvösebb is, de ez az ideális). Fontos, hogy semmilyen légmozgás ne legyen, és van még egy

szabály: nem kell ragaszkodni a mindennapi fürdéshez, mert akár ki is száríthatja babád bőrét.

Ugyanilyen fontos, hogy a fürdetés – bármennyire is jó móka – ne legyen több 2-3 percnél.

Csak organikus termékekkel fürdess

Ha meg tudnánk kérdezni a babánkat, akkor biztosan elmondaná, hogy nem tetszik neki az a sampon

amelyik csípi, vagy amelyiket apa használja, netán anya: ne feledd, hogy az ő kis bőre, még ötöd

olyan vastag mint a tiéd, ezért lehet, te nem is tudod, hogy csípi, irritálja: mégis rossz a babádnak.

Legjobb, ha csak olyan fürdetőszert (sampont, és babafürdetőt) használsz amelyik organikus. Igen,

ezek drágábbak, de ne feledd, hogy olyan nagyon kevés kell a babakádba, hogy például a mi

OrganiBaby Boobee fürdetőnk, és samponunk (amelyik 150 ml) körülbelül 2-3 hónapig elég lesz.

OrganiBaby Boobee Bubble Fürdőkrém és Sampon

Ha kicsit nagyobb baba, akkor használhatsz a fürdéshez szappant is, de akkor is az organikus

termékeket használd, mert ebben biztos nem lesz semmi olyan anyag, és összetevő, amelyik csípi,

vagy allergiás reakciókat tud kiváltani.

Szappon for Babies

A tökéletes babapopsiért

Ugye hallottad már, hogy olyan a bőre mint a babapopsi. Ez mindaddig jól hangzik, amíg a babád

popsija a pisitől, és a kakitól (vagy épp a pelenkától) nem lesz irritált, ki nem pirosodik. Ha bármilyen

bőrproblémát vagy allergiás reakciókat tapasztaltál a babádnál, érdemes olyan természetes

alapanyagokból készülő babakozmetikumot keresned. Mindenképpen javasoljuk, hogy próbáld ki a

OrganiBaby Boobee (nem kell megjegyezned, mindjárt mutatjuk) popsikenőcsöt, mely segítség lehet

az érzékeny bőr számára, és semmilyen tartósítószert, vagy szintetikus anyagot nem tartalmaz.

OrganiBaby Boobee Nappy Popsikenőcs

Vegyszermentes babaápolás

Vegyszermentes babaápolás

A vegyszermentes babaápolás fontossága egyre jobban hangsúlyozva van manapság a körülöttük lévő méreganyagok megsokszorozódása miatt.

A vegyszermentes babaápolás trendjének terjedése nem csak nálunk következett be. Az Egyesült Államokban is egyre többen vannak azok száma akik a “tiszta” életvitelt követik, legyen szó akár étkezésről, vagy bőrápolásról.

Sok népszerű gyermekápoló és fürdető termék rákot okozó vegyi anyagokat tartalmaz, úgy, mint a formaldehid vagy a dioxán. A biztonságos kozmetikumok kampányának keretén belül a legismertebb márkák összetevőit tesztelték Észak-Amerikában magas kockázatú a szennyezőanyagok jelenlétére. A vizsgálat számos márkás, népszerű babatermékre irányult.

A vizsgált termékek 82 %-a tartalmazott formaldehidet, vagy formaldehid származékot, és 67%-a pedig dioxánt.

Az Egészségügyi Világszervezet Nemzetközi Rákkutató Ügynöksége 2004-ben a formaldehidet rákkeltőnek minősítette, miután 10 ország 26 tudósa értékelte a rendelkezésre álló bizonyítékokat.

A dioxánról pedig kísérleti állatokban bizonyították a karcogenitást, így jelenléte, már nyomokban is aggodalomra ad okot.

Egy ismerten rákkeltő anyaggal, illetve több karcinogén és mutagén összetevővel való számos érintkezés különösen az egyedfejlődés kulcsfontosságú szakaszaiban, mint a magzati kor, csecsemőkor, pubertás, akkor is aggodalomra ad okot, ha az egyszeri érintkezés kockázata kicsi

Ha nem bízhatunk azokban a vállalatokban, akik a gyermekeinknek készítenek termékeket, akkor kiben bízhatunk?

A babák bőre 5x vékonyabb, mint a felnőttek bőre és sokkal áteresztőbb. Amivel érintkezik, az biztosan felszívódik és bekerül a baba szervezetébe. A csendes gyilkosok eleinte még semmilyen tüneteket nem okoznak, felszaporodva azonban számos egészségügyi problémát, irritációt, ekcémát, allergiát később rákot okozhatnak. Ezért nagyon fontos a vegyszermentes babaápolás. Ha nem akarod mérgekkel tömni a kisbabád szervezetét, akkor olvasd el az „10 káros anyag, amit kerülnöd kell a kisbabád egészsége érdekében!” tanulmányunkat!

TUDTAD?

Az anyukák gyakran használják a gyógyszertárban kapható fürdető kenőcsöt kisbabájuk fürdetéséhez, mondván, hogy az kevésbé káros a kereskedelmi forgalomban lévő más, illatos babafürdetőtől. A gyógyszerkönyvi hidrofil kenőcs tartósítószere a 96%-os alkoholban oldott Methylium-prahydroxybenzoicum, azaz metil-parahidroxibenzoát, vagyis metil-paraben. Tehát amikor “patikai hidrofil fürdető kenőcsöt” veszel, parabénben és kőolajban fürdeted a kisbabád!!! 

Reactive Skin ápoló krém

Az irritált, ekcémára hajlamos bababőr jótékony hatású ápoló krémje ekcéma ellenes, természetes hatóanyagokkal.

Spotty lemosótej

Nyugtató, tisztító hatású lemosótej babapopsira, de akár a pici egész teste áttörölhető vele vattapamacsra, vagy puha vászonzsebkendőre cseppentve.

Nappy popsikenőcs

Popsikenőcs természetes alapanyagokból, méreganyagok nélkül, bőrpuhító és bőrregeneráló hatóanyagokkal.

Boobee Bubble fürdőkrém

Allergénmentes, méregmentes, tápláló fürdetőkrém kisbabáknak, gyerekeknek, amely samponként is használható. 150– és rendkívül gazdaságos, 360 ml-es kiszerelésben is kapható.