fbpx

Amit a bőrödre kensz sokkal veszélyesebb, mint amit megeszel!

Gondoltad volna, hogy a bőrre kent kozmetikumokban, hajfestékekben található ezernyi káros anyag hosszabb távon veszélyesebbek, mint azok a méreganyagok, amelyeket megeszel?

Amikor valamit megeszel, az enzimek a nyálban és a gyomorban segítenek azt lebontani, és kiöblíteni a szervezetből. Azonban ezek a vegyi anyagok a bőrön keresztül felszívódva egyenesen a véráramba kerülnek mindenféle szűrés nélkül és egyenesen a szerveinkhez jutnak.

Miután egy bőrön keresztül felszívódott káros anyag utat talál a testedbe, hajlamos eredeti formájában elraktározódni, mert általában nem találkozik a lebontását elvégző enzimekkel. Így ezek az anyagok a szervezetben felhalmozódva később számos betegség forrásai lehetnek.

Az Environmental Working Group (EWG) becslése szerint ötből egy kozmetikai termék szennyezett lehet rákot okozó vegyi anyaggal. A nonprofit közhasznú kutatócsoport köztudottan arra hivatott, hogy keresse a kapcsolatot a vegyi anyagoknak való kitettség és annak egészségügyi állapotra való hatása között.

Mintegy 70.000 vegyi anyag van forgalomban az egész világon, és évente 1000 új vegyi anyagot vezetnek be. A National Institute of Occupational Safety and Health jelentése szerint a forgalomban lévő vegyi anyagok jelentős hányada mérgező.

A bőr a test legnagyobb szerve és számos védelmi funkciót lát el:

  • Védi a belső szerveket a sérülésektől és a fertőzésektől
  • Segít megszabadulni a méreganyagoktól az izzadással.
  • Segít fenntartani a test hőmérsékletének szabályozását.
  • Fenntartja a szervezet folyadék egyensúlyát
  • D-vitamint termel, amely kulcsfontosságú az egészség, az immunrendszer megfelelő működésének fenntartásához
  • Visszajelzést küld az agynak a receptorokon keresztül, a kemény / lágy és hideg / meleg érzésekkel kapcsolatban, így reagálni tud a szervezet a veszélyes körülményekre
  • A bőrön lévő elváltozások jelei lehetnek belső szerveink valamely betegségének, így elsődleges jelzőrendszerként is működik

A bőr egészsége fontos, mégis sokan nem vigyáznak rá. Mivel a bőr képes elnyelni amit rákensz, válassz az egészségedre nézve kevésbé kritikus kozmetikumokat, hogy optimalizáld az egészséged és elkerüld a vegyi anyagok által okozott betegségeket.