fbpx

Újszülött csecsemő túlstimulálása

A csecsemő kilenc hónapot tölt a méh viszonylag csendes világában, amelyet anyja testének mozgása és a szívverése zavar csak meg. Majd mikor megszületik, ebben a furcsa külvilágban fhirtelen túl sok inger éri. Mindenki körülrajongja, gügyög hozzá, a testvérének a játék teherautójának a zaja is ismeretlen számára, azt sem tudja mi történik körülötte, az anyukája meg folyton próbál vele kapcsolatba lépni. A csecsemők nem tudják kezelni a sok ingert ezért SOS (Sign Of over-Stimulation) jelet küldenek.

Kétféle SOS jel létezik: Testi SOS és Viselkedés beli SOS.

Testi SOS

A túlzott stimulálással körülvett csecsemő a normál bőrszíne hirtelen sápadtra vagy élénkpirosra válthat, légzése megváltozhat lassúról hirtelen szapora légzésre vált , valamint teste megrándulhat, remeghet.

Viselkedésbeli SOS

Három viselkedésbeli SOS is létezik: Elnéz a semmibe, folyton elfordítja a fejét (kikapcsolás), hirtelen álmos lesz.

Ha egy csecsemő túlstimulált, akkor hirtelen elfordítja a szülőröl a tekintetét és belenéz a semmibe. Ha továbbra is folytatódik a stimulálás, zajok, folyamatos próbálkozás a vele való kapcsolat kialakítására, akkor újra elfordulhat az arcodtól (kikapcsolás). Ha a stimuláció továbbra is fennáll, a baba elfordul és hirtelen ásít, álmosnak tűnik. Koraszülött babákat könnyebb túlstimulálni, gyakrabban küldik a jeleket. Pedig pelenkát cserélni kell és a mindennapos zajok sem fognak lecsendesülni maguktól.

Mit tehetsz, amikor SOS-t küld a kisbabád?

Ha észreveszed a babád jeleit, akkor csökkentheted a stimulációt és növelheti a baba támogatását.

Például:

  • Beszélj halkabban, nyugodtabban, csak tartsd a babát a karodban néhány percig.
  • Vonulj csendesebb helyre a kicsivel, ha túl sok körülöttetek a zaj
  • Ringasd a babát, vagy szoptasd meg, akár cumit is adhatsz a szájába. Ne várd meg, hogy rémült legyen és elkezdjen sírni.

A jelek ilyenkor minden esetben csökkennek. Ahogy telnek a hetek, a baba lassan hozzászokik majd a külvilág zajaihoz, az új környezethez, egyre jobban kezeli majd a stimulációt.

A babák szeretik a csendet. Ha csak gyönyörködsz benne gügyögés nélkül, figyeld meg ő is egyszer csak a szemedbe néz majd, ahelyett, hogy elfordítaná a fejét és ő is gyönyörködni fog benned.