fbpx
Kezdjük egy kis fogalom meghatározással. Béldiszbiózis (más néven dysbacteriosis) a bélflóra egyensúlyának megbomlása, károsodása.  Ha a bél jótékony baktériumai károsodnak, lecsökken a számuk, akkor nem tudják jótékony hatásukat elvégezni, vagyis visszaszorítani a patogén mikróbákat a bélben, illetve ellátni további funkciójukat az emésztés folyamatában, ezzel komoly emésztőrendszeri problémák alakulnak ki.
A patogén mikroorganizmusok visszaszorítására további antibiotikum kúrára van szükség, ami tovább károsítja a jótékony bélflórát, így kialakul egy ördögi kör. A jótékony baktériumoknak emésztést segítő funkciójuk is van, ha nincsenek jelen megfelelő számban a bélben, akkor bizonyos tápanyagok nem emésztődnek jól, az emésztési folyamat során számos panasz, puffadás, fájdalom jelentkezhet.

Az előző cikkben leírtam, hogy egy parazita fertőzésre Klion-t kaptam terápiás szerként, amelyet 10 napig kellett volna szednem legalább. Azért ilyen sokig, mert a parazita (entamoeba hystolytica) cisztás életciklusában nem hat a gyógyszer csak a kifejlett parazitát öli meg. A bélfalon így lehetnek ciszták, amelyek kifejlődés előtti stádiumban vannak és kifejlett paraziták is és ha marad ciszta a szervezetben, akkor sikertelen a terápia. Említettem, hogy az erős hasmenéses rohamokat okozó parazitafertőzés következtében a súlyom drasztikusan lecsökkent. A Klion adag pedig nem súlyra van méretezve. Szedtem, ahogy előírták, csak hogy minél hamarabb megszabaduljak ettől az élősködőtől. Itt elolvashatod az előző cikket: Emésztés és bőr 1 – Paraziták a testünkben

…és íme a “Csendes szörnyetegek” sorozatból a videó az entamoeba histolytica fertőzésről, ami minden későbbi problémám oka: Monsters inside me: Dying abroad

A 8. napon este elkezdtem szédülni. Átmentem a szemben lakó barátnőmhöz, hogy ne legyek egyedül, lefeküdtem nála és vártam, hogy hátha elmúlnak a tünetek. Ekkorra már szúrt a szívem és tachikardiáim voltak. Ijesztő, erőteljesen begyorsult szívdobbanások, amelyek pár pillanatig tartottak ugyan, de már óránként jelentkeztek. Aznap esti gyógyszeradagomat nem vettem be. Két óra várakozás után úgy döntöttem, hogy nem akarok ilyen állapotban egyedül maradni éjszakára, fogtam magam és beültem az autóba és átporoszkáltam a szüleimhez. Nem akartam őket megijeszteni, ezért nem szóltam mennyire vagyok rosszul, de mikor megláttak pontosan tudták.
Az éjszaka éberen, rettegve telt el. A szívszúrások s az óránkénti tachikardiám miatt egy percet sem aludtam. Reggel korán keltem, kimentem a mosdóba fogat mostam, miközben nagyon furcsa dolog történt. Láttatok már olyan csapot, amiből különböző színárnyalatban folyik a víz a vizet ért színkörnyezet hatására? Hát mikor fogmosást követően öblítettem a számat és kékeslila vízsugarat véltem felfedezni. Felnéztem és kinyitottam a szám és hirtelen meg sem tudtam szólalni. A nyelvem befeketedett! Kiabáltam anyukámnak, hogy ugyan nézze már meg, aki hüledezve nézte, hogy mi történt. Természetesen azonnal bementünk a kardiológiára, ahova édesapám szívbetegsége miatt tudtuk, hogy hamarabb bejutunk, mint akárhova máshova és nézzék meg, mitől szúr és ver félre a szívem és küldjenek tovább. Negatív EKG után leküldtek a sürgősségire, ahol infúzióra tettek, meg ultrahangra küldtek. Minden leletem negatív volt, a vizes hasmenésre Smecta-t kaptam, a diagnózis béldiszbiózis.
Egyébként van ilyen jelenség, hogy fekete szőrős nyelv. Igen, szőrős, mert kiemelkednek, megnyúlnak a nyelv papillái, szerencsére csak időszakosan. Az okai lehetnek:. rossz szájhigiéné, – hát egy rossz fogam sincs és erre nagyon figyelek- dohányzás, sok kávé, tea, gyenge immunrendszer, dehidráció, hosszú antibiotikum kúra, ami megbontja a mikroorganizmusok egyensúlyát. Nálam szerintem az utolsó kettő jöhetett szóba: dehidráció pipa, antibiotikum miatti béldiszbiózis pipa.

Ez nem az én nyelvem a képen, de pont ilyen volt. Juhjjj!

Klion kúra abba lett hagyva. Ott maradt a fejemben a kérdés, hogy vajon kipusztultak e belőlem teljesen ennyi idő alatt ezek a szörnyek. Próbáltam diétázni, szedtem a javasolt probiotikumot és vártam a szilárd székletet, mint a messiást….és mikor megérkezett leírhatatlanul boldog voltam. A bőröm tiszta volt, egészségesnek éreztem magam.

Aztán jött a húsvét. Tojás sonka stb. Ugyanazt a tojást ettem nyilván, mint az egész család. 2 nap múlva erőteljes hasmenés, iszonyatos ijedelem, széklet teszt. Az eredmény szalmonella fertőzés és Clostridium difficile fertőzés. Az eredményt a fertőző osztály főorvosa telefonban mondta meg, kértem, hogy nézze meg mégegyszer, mert nem hittem a fülemnek. Azt mondta vegyem az irányt befelé a fertőzőre, mert antibiotikumot kell, hogy adjon. Szóltam, hogy épp Sumetrolimot szedek felsőléguti fertőzésre, ez volt a szerencsém, mert az jó a szalmonellára is, de a clostridiumot le kellett tesztelni újra, ha beszedtem az antibiotikumot.

Clostridium difficile fertőzés egyértelműen béldiszbiózis eredménye, legyengült immunrendszerű idős betegeknél szokott kórházi fertőzésként előfordulni, gyakran halálos kimenetellel. Már nagyon untam ezt az egész tortúrát.

Beszedtem a Sumetrolimot, majd újra tesz… Negatív!! Hurrá!! …

Jött a nyár, én meg félve minden ételtől, ami nincs megsütve, egyfolytában péksüteményeken éltem. Ami át van sütve tutira, abban nem lehet baci, ami megpiszkálja a legyengült bélrendszerem A bőrömön időszakonként kijöttek apró kiütések, csak most az arcom különböző területein, ami nem volt jellemző korábban. Azonban el-el múltak így nem tulajdonítottam neki nagyobb jelentőséget, de tény, hogy egyre több antibiotikumos kenőcs sorakozott a gyógyszerek között és ez zavart nagyon, de pattanásokhoz, kiütésekhez sem voltam túlzottan hozzászokva. A nyár eltelt péksüti zabálással, a fenekem meg nőtt a sok szénhidráttól és nem értettem miért, hisz 3 hónapja  még girnyó és beteg voltam, és egyébként is alig eszek. Azonban boldog voltam, hogy nem kísért a hasmenés és nincsenek hasi panaszaim…..de az örömöm nem tartott sokáig..

Ha érdekel milyen fordulatot tartogatott számomra az élet, olvass tovább. Következő rész: Wellness, ami megbetegíthet

Korábbi rész:

Paraziták a testünkben

További részek:

Wellness, ami megbetegíthet

Ha hosszú távon ismeretlen eredetű kiütéseid vannak, mindenképpen gondolj emésztési problémára is és kerüld a káros anyagokat, étkezz tisztán, vitamin dúsan és rost dúsan és használj természetes kozmetikumot.

OrganiClinic webshop