fbpx

Sokan joggal aggódnak újszülött kisbabájuk altatásakor, hogy minden rendben lesz-e. Hallottunk már szomorú történeteket. Természetesen minden édesanya megpróbálja a leggondosabban ápolni altatni a babáját, sokan választják a biztonságos altatáshoz a babafészket. A skandináv országokban több évtizede használják. Mára már népszerűbb a pólyánál is. Míg a pólya szorosan, egy pozícióban tartja az újszülöttet, amit nem minden édesanya preferál, addig a babafészek tágasabb biztonságot nyújt a babának, aki a babfészekben könnyedén mozoghat, de mégis teljes biztonságban van benne.
A babafészek egy olyan, párnázott oldalakkal rendelkező alvó alkalmatosság, amely kényelmes és egyben méhbeli állapotot idéző alvóhelyet biztosít a babád számára. Egyre népszerűbbé válik, és egyre többen választják a baba hordozható, nappali alvóhelyéül a már jól ismert mózeskosárral szemben is. Fontos, hogy ha babafészket használsz, helyezd mindig lapos, stabil, szilárd felületre, és mindig vedd figyelembe a gyártó használati utasításait.

A babád érzékei gyorsabban fejlődnek, ha egy szobában tartózkodsz vele. „A babáknak meg kell tanulniuk reagálni a különböző érzékszervi behatásokra, beleértve a mozgást, hangokat, szagokat, hőt és érintést. Ha a babát egyedül hagyjuk egy szobában és bezárjuk az ajtót, az nem segít neki megtanulni és fejleszteni ezeket az érzékszervi megkülönböztetéseket.” – mondja James McKenna, a Notre Dame Egyetem antropológia tanára és az anya-baba viselkedési alvás laboratóriumának igazgatója. Amikor a baba világra jön, az anyjával, apjával vagy gondviselőjével épít kapcsolatot. Ezektől az emberektől függ és ezek az emberek tudják csak megtanítani neki, mire hogyan reagáljon, ezért fontos, hogy a kezdetekkor akár alvás alatt is a babával egy szobában tartózkodjunk, mi több, vele aludjunk. Azonban a babával való együtt alvásnak is meg vannak a szabályai, hiszen nem akarjuk, hogy alvás közben, akár miattunk baja essen.

Ha a babafészket kinőtte a babád, vagy csak nappalra használod, és őt már kiságyban altatod, akkor tedd biztonságossá a kiságyat fonott ágyrácsvédő használatával. További babatermékeinket megnézheted ide kattintva: Babaápolás

babafészek kisbabáknak

Tippek a babával való biztonságos együtt alváshoz:

1 Ellenőrizd a szoba elrendezését:

Időnként hallani olyan esetekről, amikor a baba a matrac és egy fal vagy bútor közé szorul. Figyelj rá, hogy ne legyen rés az ágy és egy másik bútor, fal, asztal, stb. között, jobb, ha távolabb tolod az ágyat a többi bútortól. Az ideális az, ha az ágy a szoba közepén van.

2. Tartsd melegen:

Az együtt alvás következtében magasabb lehet a babád testhőmérséklete. Hagyd a fejét fedetlenül, hogy elkerüld a testhő emelkedését.

3. Ne dohányozz és ne igyál alkoholt:

Soha ne dohányozz, amikor együtt alszol a babáddal. Továbbá, ha alkoholt iszol és gyógyszereket fogyasztasz, az érzékeid tompulhatnak, és kevésbé tudsz figyelni a picire. Ugyanez vonatkozik a partneredre is.

4. Vigyél rendszert az etetésekbe:

Készíts egy következetes tervet arra vonatkozóan, hogy mikor eteted a babát. Kezdetben etess szabályos időközönként, majd fokozatosan csökkentsd az etetés időtartamát kb. egy perccel. Megkérheted a párodat is, hogy etetés helyett sétáljon vele a szobában egy kicsit, hogy megnyugtassa, hiszen amikor együtt alszik veled, a kicsi gyakrabban felébredhet.

5. Öltöztesd fel jól:

Gondoskodj az alváshoz megfelelő éjszakai ruháról. Öltöztesd a babát rétegesen, hogy melegen tartsd: ebben segítenek a hosszú ujjú bodyk, talpas rugdalózók és alvózsákok. Nyáron adj rá lengébb öltözetet.

6. Soha ne aludjatok együtt karosszékben vagy kanapén:

Ezek a legveszélyesebb helyek, ahol elaludhatsz a babával, hiszen a kicsi könnyen a párnák, vagy közéd és a támla közé szorulhat.

7. Biztosíts ideális alvási felületet:

A matrac legyen kemény, szorosan ráhúzott lepedővel. Ne használj párnázott vagy szőrme ágytakarót, csak egy párnát és egy pamut takarót, ami nem tudja betakarni a babád arcát. Aludj kicsit alacsonyabban az ágyban, mint a pici, gondoskodj róla, hogy mindig ő legyen kicsit magasabban.

8. Altasd a kicsit a hátán:

A háton alvás csökkenti a hirtelen bölcsőhalál kockázatát. Ha az ágyban fekve kell szoptatnod, és a baba az oldalán fekszik, akkor próbáld meg a hátára fordítani, amint befejezte az evést.

+1. Aludj C pozícióban:

Feküdj az oldaladra a babád felé fordulva, így azonnal reagálni tudsz, ha szükség van rá. A baba fejéhez közel soha ne legyen párna.

A babafészek segít nektek az együtt alvásban úgy, hogy közben a picinek van egy kis saját tere, ahol kényelmesen alhat. Franciaországban már az egészségügyi személyzet is a babafészek használatára ösztönzi az anyukákat.
Babafészekkel köztetek alhat a pici, úgy hogy egyikőtök sem zavarja és ő sem titeket, biztonságban van és alvás közben is figyelemmel kísérheted őt, ha az téged megnyugtat.

Ha jobban szeretnéd mégis külön szobában altatni, a babafészek akkor is biztonságosabb, főleg az első pár hónapban, megvédi a babát a sérülésektől, egy biztonságos alvóhelyet biztosít számára, amivel együtt a babát át is viheted másik szobába.

Ha biztonságos alvóhelyet szeretnél a kritikusabb első hónapokban már a babádnak, akkor altasd babafészekben.

Babafészek kisbabáknak