fbpx

Egyáltalán biztonságosak  a Bio-, vagy Natúrkozmetikumok?

Mit jelent pontosan a “Natúr” vagy “Bio” kifejezés?

A „Természetes”, vagy „Natúr” megnevezés azt jelenti, hogy a termék nem tartalmaz kémiai vagy szintetikus összetevőket. A természetes összetevők teljesen vagy részben természetes forrásokból származnak. A mai napig nincs elfogadott szabvány a kozmetikai termékek “Bio” vagy “Natúr” minősítésére! Így tulajdonképpen a „Bio” vagy „Natúr” jelölés jelen pillanatban semmit nem jelent. Manapság egyre több szervezet (NaTrue, BIDH, ECOCERT) fogalmaz meg különböző standardokat a témát illetően, amelyek elkezdtek közelíteni egymáshoz, de még mindig nem azonos a feltételrendszer. Valójában tekinthetjük „Bio”-nak azt a terméket, amely a NaTrue alapján megkapta a minősítést, de az ECOCERT alapján nem felel meg annak. Az egyik egyre szélesebb körben elfogadott szabvány az ECOCERT, amely alapján a Bio-, illetve Natúr kozmetikumok meghatározása a következő:

Természetes, vagyis Natúrkozmetikumok elnevezéssel azokat a kozmetikumokat illethetjük, amelyek az alábbiaknak megfelelnek:

A természetes anyagok 50%-ának növényi nyersanyagnak kell lenniük, és az összes összetevő legalább 5%-ának ellenőrzött ökológiai gazdaságokból, az állati eredetű nyersanyagoknak pedig élő állatoktól kell származniuk.

Bio kozmetikumoknak az alábbiaknak megfelelő kozmetikumok minősíthetők:

A felhasznált anyagok 95%-ának természetes eredetűnek kell lenniük, és az anyagok legalább 10%-ban ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származzanak.

Egyre terjed egy másik osztályozási fajta a bőrápolási termékek területén, az úgynevezett „Vegán” minősítés. Ez azt jelenti, hogy a termék nem tartalmaz semmilyen állati eredetű összetevőt.

Az OraniClinic termékek 99%-a kizárólag természetes forrásból, míg a felhasznált anyagok 10%-a ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származik és nem tartalmaz semmilyen állati eredetű összetevőt!

Ezek alapján az OrganiClinic termékekre mind a bio-, illetve naturkozmetikum megnevezés ráillik.

Szlogenünk szerint a minősítésünk: “Természetes- Méregmentes – Vegán”

Biztonságos, ha csak “Natúr” vagy “Bio” jelzéssel ellátott terméket használunk?

A “Natúr”, ”Organikus” vagy “Bio” jelzés egyáltalán nem garantálja, hogy a termék valóban biztonságos, mert a természetes és bio összetevők is okozhatnak súlyos bőrirritációkat, illetve lebonthatják a kollagént. Minden kategóriában vannak jó és rossz összetevők. „Natúr” vagy „Bio” nem feltétlen egyenlő a tisztább és biztonságosabb összetevőkkel!

Erre példa az Európában, 2011 Júniusban kitört  E. coli járvány, ami miatt többen meghaltak és amelynek az oka szennyezett babcsíra volt, amely bio-farmról származott. Kozmetikumok esetén azért természetesen nehezebb a fertőződés, de egyáltalán nem lehetetlen.

A természetes irritáló anyag attól még irritáló, hogy természetes!

Sok természetes növényi kivonatnak van irritáló tulajdonsága, így sérül a kollagén, szabadgyökök keletkezhetnek és eltömődhetnek a pórusok. A természetes és bio termékek gyakran tele vannak irritáló, a bőrt károsító növényi kivonatokkal. Ezek közül a legelterjedtebb: a borsmenta, mentol, eukaliptusz, levendula, rozmaring, szantálfa és az illóolajok általában. A kutatások egyértelműen megállapították, hogy ezek az összetevők irritálják a bőrt, lebontják a kollagént, és a bőr elveszti a gyógyulására való képességét.

Miért használjak természetes alapanyagokból készült bőrápoló termékeket, ha nem bizonyított, hogy biztonságosabbak?

Összességében egy termék, amely természetes összetevőkből áll, és nem az irritáló összetevőkből, akkor kevésbé káros a bőr számára, mint a vegyi anyagok és szintetikus összetevők, ráadásul a természetes alapanyagokat sokkal jobban tolerálja a bőr ellentétben a szintetikus alapanyagokkal. A lényeg az, hogy a káros, szintetikus összetevők, vegyszerek felszívódnak a bőrön keresztül.

Csak olyan bőrápoló terméket használj, amely nem tartalmaz káros anyagokat. Az, hogy rá van-e írva a termékre, hogy natúr, vagy bio, ebből a szempontból lényegtelen!

Az OrganCilinic termékek kizárólag vegyszer-, allergénmentes, természetes forrásból származó összetevőket tartalmaznak, melyek gyengédek a bőrhöz és egyáltalán nem károsak a szervezetre.

Ha a természetes kozmetikumok állítólag jobbak a bőr számára, akkor miért nem készül minden kozmetikum természetes összetevőkből?

A legfőbb oka az, hogy drága. A kőolajszármazékok, szintetikus anyagok sokkal olcsóbbak, mint a természetes alapanyagok, ezért a kozmetikai ipar nagyüzemeiben készülő bőrápolási termékek ezekkel az olcsóbb alapanyagokkal vannak tele. A másik ok az, hogy szinte lehetetlen hosszan eltartható, baktérium-mentes kompozíciót előállítani csak természetes anyagokból, kémiai anyagok, tartósítószerek alkalmazása nélkül.

A minőségi tényezők, amelyeket szeretnek az emberek a kozmetikumokban – mint például a könnyedség, a könnyű felszívódás, és rugalmasság, szép fényes emulziók, melyek nem hagynak zsíros foltot – gyakran a jól ismert vegyi anyagoknak köszönhetők. Ma már vannak olyan kiváló természetes forrásból származó, növényi alapanyagok, amelyek helyettesíthetik a kémiai összetevőket és ugyanolyan élményt nyújtó kozmetikumokat eredményeznek, mint amilyen a vegyszerekkel történő gyártás során kapunk.  Természetesen sokkal magasabb áron. Az OrganiClinic kizárólag természetes megoldásokat alkalmaz a prémium kozmetikumokkal megegyező minőség biztosítására. A végeredmény minőségi élménykozmetikumok, úgy, mint jól felszívódó, könnyed krémek, jól habzó, bőrápoló fürdőkrémek, kiváló hatású kompozíciók.

Akkor most mit tegyek, ha biztonságos bőrápoló terméket szeretnék csak használni?

Mindig olvasd el a címkét! Ha van egy lista a pénztárcádban, amin fel van tüntetve az összes káros összetevő, akkor könnyedén leellenőrizheted a kozmetikumok címkéit. Itt letöltheted a mini „Karcinogén listát”. Hajtsd össze háromba és már mehet is a pénztárcádba.  A legjobb, amit tehetünk, ha ragaszkodunk a termékhez, amivel meg vagyunk elégedve és amely a címkéje alapján nem tartalmaz semmilyen káros összetevőt.

Melyek a legkárosabb kozmetikai összetevők?

  • Formaldehid  és származékai
  • PEG-
  • SLS, SLES
  • Parabének
  • Kőolajszármazékok, ásványi olajok
  • Szintetikus anyagok, színezékek
  • Allergén illatanyagok, illóolajok

Az OrganiClinic termékek tartalmaznak irritáló növényi kivonatokat, illóolajokat?

Nem. Az OrganiClinic termékek nem tartalmaznak semmilyen irritáló olajat, mint például a mentol, borsmenta, eukaliptusz, citrom, narancs, grapefruit, stb

Az OrganiClinic termékek illatanyaga irritálja a bőrt?

Nem. Az Organcilinic termékek kizárólag allergén-mentes illatokat tartalmaznak.

Bármely OrganiClinic naturkozmetikum tartalmaz káros összetevőket?

Nem. Az OrganiClinic termékek nem tartalmaznak olyan összetevőket, amelyek bizonyítottan károsak vagy mérgezők az emberi szervezetre.

 Az OrganiClinic Termék Katalógust ITT töltheted le!

OrganiClinic logo

Webshop

Válassz méregmentes, természetes kozmetikumokat! Látogasd meg webshop-unkat az alábbi gombra kattintva!

Termékeink garantáltan 99%-ban természetes alapanyagokból készülnek. Kizárólag az allergénmentes illatanyag, illetve a natúrkozmetikumokban elfogadott tartósítószer, amelyek nem természetes forrásból származnak.