fbpx

Nálatok megbetegedett már valaki influenzában?

Ha még nem akkor az alábbiakban olvashatsz néhány hasznos tanácsot a betegség elkerülésével kapcsolatban. Nálunk sajnos a héten mindenki kidőlt. Leállt a gyártás is, ezért úgy döntöttük, hogy ezzel a hálátlan témával kezdjük a Magazint, és megpróbáljuk összegyűjteni viszonylag röviden az összes olyan információt, ami segít beazonosítani és elkerülni a súlyos légúti betegségeket.

Hogyan kapjuk el egyáltalán, és honnan tudjuk, hogy nem egyszerű nátháról van szó?

“Vigyázz nehogy megfázz, mert hideg van kint!” Ismerjük a mondást, …de valójában a hidegben tényleg könnyebben megfázunk?

Egyáltalán mi történik mikor megfázunk?

Amikor felső légúti megbetegedések tüneteit produkáljuk, többnyire vírusos fertőzés áll a háttérben.

TÉNY, hogy az alacsonyabb hőmérséklet kedvez bizonyos kórokozók szaporodásának, ezért gyakoribbak a felső légúti megbetegedések hidegebb időben, ősztől-tavaszig
TÉNY, hogy a hidegben a nyálkahártyák erei összehúzódnak és az immunsejtek 33 celsius fok alatt gyengébben védekeznek a kórokozók ellen, mint 37 celsius fokon,

így a betolakodók elleni védelem csökken és azok intenzív szaporodásnak indulnak. Az is TÉNY, hogy csak közvetve fázunk meg a hidegtől! Minden esetben egy kórokozóval találkozunk, ami elszaporodik bennünk. Ugyanis a náthavírusok bizonyítottan gyorsabban szaporodnak a hidegben áthűlt orrnyálkahártyán.

De mi is történik valójában?

Ha hosszabb ideig hidegben tartózkodtunk és utána jön ki rajtunk a nátha, annak oka az, hogy a korábban valahogyan a szervezetünkbe került kórokozó az alacsonyabb hőmérséklet hatására szaporodásnak indult, amivel az immunrendszerünk már nem bírt. Főként az orrunkba jutott kórokozók szaporodnak el gyorsan hidegben, mivel az orrunk gyorsan kihűl és a csökkent hőmérséklet kedvez a vírusok elszaporodásának. Magasabb hőmérsékleten az immunsejtek még gátolták a kórokozó szaporodását, de amint lehűlt az orrunk 33 celsius fok alá, az immunsejtek lelassultak, és utat engedtek a vírusok és baktériumok elszaporodásának.

Az influenza és a nátha vírusok, baktériumok emberről emberre terjednek, vagyis a kórokozó kezünkre kerülését követően azt a szánkba vesszük, vagy az orrunkhoz nyúlva kerül a szervezetünkbe, vagy beszippantjuk a levegőből ahova egy fertőzött ember tüsszentése által kerülhettek. Mindez annyit jelent, hogy rendszeres kézmosással és beteggel történő közeli kontaktus kerülésével csökkenthető a fertőződés esélye. Amikor a kórokozó a szervezetbe kerül és szaporodni kezd a torok, vagy az orr nyálkahártyáján, az immunrendszer fehérvérsejteket küld a helyszínre a betolakodók megtámadására. Ha már találkozott korábban a szervezet a kórokozóval és a védekezés olyan gyors, hogy a betegség sokszor ki sem alakul. Azonban ha először jár bennünk a vírus, vagy baktérium akkor a szervezet első ellentámadása sikertelen lesz, ezért a tested további erősítést küld. Ekkor már a torkod és orrnyálkahártyád begyullad és váladékot termel.

A légutak kórokozói sajnos nagyon variábilisak, vagyis például egy gyermekközösségben, ahol ugyanannak a kórokozónak többféle szerotípusát hordozzák a gyerekek, gyakran előfordul, hogy egyiket a másik után kapja el gyermekünk. A vírusokat a szervezetnek magának kell leküzdenie. Antibiotikumot, csak napokig fennálló, nem javuló betegség esetén szoktak adni a felülfertőződés elkerülése érdekében, mikor az influenza vírustól legyengült szervezetet bakteriális fertőzés is megtámadhatja és akár tüdőgyulladás is kialakulhat. A mostani járványt illetően egyre többször halljuk, hogy a jelenleg tomboló vírus tüdőgyulladást, vagy légszomjjal “fűszerezett” gégegyulladást okozott, amit már nem lehet antibiotikum nélkül hagyni! Sajnos velünk is ez történt, és 3 nap alatt már súlyossá vált a helyzet!

Hogyan előzd meg a fertőződést:

  • Ne nyúlj az orrodhoz, szádhoz
  • Gyakran moss kezet alaposan
  • Beteg emberhez nem menj 2 méternél közelebb
  • 15 percnél tovább ne tartózkodj egy helységben beteg emberrel

Különböztesd meg a tüneteid és kezeld aszerint! Lásd a lenti képet!