fbpx

Bár még nem ért ide, de közeleg a tavasz. Egyre hosszabbak a nappalok, egyre többet süt a nap mi mégsem érezzük energikusnak magunkat. Ilyenkor gyakran érezzük magunkat fáradtnak, szédülünk, fáj a fejünk enyhe depresszió is ránk törhet néha.

De valójában mi okozza a tavaszi fáradtságot?

A tavasz beköszöntével érzett intenzívebb fáradtság, levertség egy komplex probléma, melynek háttérében több ok is megbújhat.

Íme a tavaszi fáradtság okai:

  • Vegetatív válasz a megváltozott körülményekre

Tavaszi levertség tulajdonképpen egy vegetatív reakció. Az emberek szervezet, csak úgy, mint az állatoké, szabályozza az anyagcserét és a hormon szintet külső ingerekre, mint a fény és a hőmérséklet. Amikor a hideg és sötét van, a szervezet védekezik. Lecsökken a test hőmérséklete néhány tized celsius fokkal, ez lelassítja az anyagcserét, így a test egyfajta mini-hibernációs állapotba kerül. Ezekben a hónapokban, a szervezet több alvási hormont, a melatonint termel, ezért aluszékonyabbak vagyunk. Amikor beköszönt a tavasz a testnek is alkalmazkodnia kell. A test hőmérséklete emelkedik, az erek kitágulnak, a vérnyomás süllyed. A fény hatására a szervezet több szerotonint kezd el termelni, amely hatására aktívabbá válunk. Azonban a testünk nem képes adaptálódni az új körülményekhez egyik napról a másikra. Körülbelül két-három hét kell ahhoz, hogy a szervezet alkalmazkodjon. A nagy nappali-éjszakai hőmérséklet ingadozások megterhelik az ereket és a vérkeringést.

  • Vitamin hiány

Télen nincs lehetőség olyan mennyiségű és minőségű zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani, amelyek teljes mértékben fedeznék a szervezetünk vitamin szükségletét. A vitaminok jelenléte rendkívül fontos az alapvető élettani folyamatok megfelelő működéséhez, így hiányukban gyakrabban betegszünk meg, ami tovább meríti a raktárainkat. Főként a D vitamin hiánya okoz gondod, mivel D vitamin hiány esetén fogékonyabbak leszünk a fertőző betegségekre, könnyebben elkapjuk az influenzát, vagy támadják meg a szervezetünket bakteriális fertőzések. A betegségek lemerítik a szervezetet, így a tavasz beköszöntével erősebben érezhetjük a jellegzetes tavaszi fáradtságot.

  • Vashiányos vérszegénység

Vashiány következtében csökken a vér oxigénszállító elemeinek mennyisége és mérete így az agyhoz kevesebb oxigén szállítódik. Amennyiben nem áll rendelkezésre megfelelő mennyiségű vas a vérképzéshez, vérszegénység jön létre. A vashiány jellegzetes tünetei a fáradékonyság, aluszékonyság, figyelemzavar.
A vas felszívódása a bélcsatornából történik, így a folyamatot jelentősen befolyásolhatja a tápcsatorna aktuális állapota, illetve a táplálék összetétele is.
Attól még, hogy nem áll a háttérben bélcsatornát érintő betegség, könnyedén lehetünk vashiányosak. Ha télen nem kerültek el a betegségek és esetleg még antibiotikum szedésére is szükség volt, szinte biztos lehetsz abban, hogy a vasraktáraid is megtizedelődtek, ami okozhat rendkívüli fáradtságot.