fbpx

Végre meleg van, itt az igazi nyár! Irány a strand! Előtte azonban vedd meg a bőrödnek megfelelő naptejet, hogy biztonságosan napfürdőzhess!

Sorrendben összefoglaltuk mit kell tudnod a naptejekről ahhoz, hogy teljesen biztonságban tudhasd a bőröd és ne okozz a napozással kárt magadnak:

 1. Mi az UV?

Az  Ultraviola-sugárzás a látható fényénél kisebb hullámhosszúságú – ebből következően nem látjuk. Az UV-sugaraknak sok negatív élettani hatása van, bőrrákot, a bőr idő előtti öregedését, szürkehályogot, szemrákot, hóvakságot okozhatnak, valamint gyengítik az immunrendszert.

Uv sugárzás

Az UV erőssége több tényezőtől függ. Például minél magasabban van a Nap az égen, vagy minél közelebb vagyunk az egyenlítőhöz, annál magasabb a sugárzás. Felfelé haladva hasonló a helyzet, a sugárzás szintje ezerméterenként öt százalékkal növekszik.

Valamennyire a felhőzet is befolyásolja az UV-szintet, minél kevesebb a felhő, annál erősebb, viszont normál felhőtakaró alatt is magas lehet. Fontos tényező a felszíni visszaverődés is, amely hozzáadódik a hatáshoz. A fű, a talaj és a víz kevesebb mint 10 százalékát veri vissza az UV-sugárzásnak, a száraz homok 15 százalékot, a tengeri tajték 25 százalékot, a friss hó pedig több mint 80 százalékot. Vékonyabb ózonrétegnél még több UV-sugárzás éri a földfelszínt.

 1. Mi a különbség az UV B és UV A sugárzás között?

Az UV-B nem megy mélyen a bőr alá, csak a külső rétegbe hatol be és a felhám elnyeli a nagy részét, azonban a bőr leégését az UV-B okozza, és a bőrráknak  is ez az elsődleges oka. Az UV-B felelős a rosszindulatú melanoma fejlődéséért is, amely halálos is lehet, ha nem diagnosztizálják és kezelik időben.

Az UV-A sugarak mélyen behatolnak a bőrbe, ezért nagy mennyiségben DNS-károsodást okozhatnak, öregítik a bőrt, bőrrákot okoznak, és roncsolják a szemet. Nem égünk le tőle, viszont fontos olyan napvédő szert használni, amely az A változat ellen is jó. Egyes szoláriumok viszont nagymértékű UV-A sugárzást bocsátanak ki, nem véletlen, hogy több országban tiltják a kiskorúaknak, hogy szoláriumozzanak.

 1. Mi az az SPF?

A Sun Protection Factor (SPF) 2-50-ig terjedhet és a termék azon tulajdonságára utal, hogy milyen mértékben véd a káros napsugaraktól. Például, ha SPF 15 faktorszámú fényvédőt használunk, akkor az azt jelenti, hogy 15-ször tovább tartózkodhatunk a napon leégés nélkül, mint ha nem kentük volna be magunkat. Tehát, ha a bőrünk alapból 20 perc alatt ég pecsenyepirosra, akkor a naptejjel 15×20, azaz 300 percig lehetünk a napon.

 1. Hogyan válassz a bőrödnek megfelelő naptejet?

Tisztában kell lenned azonban azzal, hogy az SPF védelem nem növekszik arányosan megnövekedett SPF számmal. Míg egy SPF 2 elnyeli az ultraibolya sugárzás 50%-át, addig egy SPF 15-ös krém a 93% és egy SPF 34-es a 97%-át nyeli el a káros sugaraknak.

Azzal is tisztában kell lenned, hogy a bőröd milyen gyorsan ég le, vagyis milyen a bőrtípusod. Íme egy kis segítség:

 

Bőrtípusok Bőrszín Hajszín Szemszín Barnulás
1. típus fehér, sápadt, szeplők vörös, szőke kék, zöld, világos barna mindig leég
2. típus nagyon világos barna, néhány szeplő szőke, világos barna kék, zöld, világos barna néha barnul, de általában leég
3. típus világos barna, olíva világos, sötét barna világos barna, barna ritkán ég le, gyakran barnul
4. típus barna, sötét barna sötét barna, fekete barna ritkán ég le, gyorsan barnul

Azt is figyelembe kell venni, milyen területre megyünk és mennyi ott az aktuális UV-sugárzás (ehhez itt egy kalkulátor). Az szabály az, hogy minél magasabb a sugárzás, annál magasabb faktorszámú naptejet kell alkalmazni.

UV index UV sugárzási szint Huzamosabb ideig szabadban tartózkodók védekezése Javasolt napozási (bőrleégési) idő 11 és 15 óra között
8,0 felett extrém 11 és 15 óra között keressük az árnyékot, könnyű, kevés testrészt fedetlenül hagyó ruha, széles karimájú kalap viselése, napernyő használata indokolt. Alkalmazzunk fényvédő krémet! 15 percnél kevesebb
7,0 – 7,9 nagyon erős Széles karimájú kalap, napszemüveg, napernyő, a fedetlen testrészekre fényvédő krém alkalmazása indokolt. Kerüljük a déli napsütésben az árnyékmentes helyen való tartózkodást! kb. 15-20 perc, kisgyerekeknek ennél is kevesebb; 11 óra előtt, illetve 15 óra után ennek kétszerese is megengedhető
5,0 – 6,9 erős Széles karimájú kalap, napszemüveg, érzékenyebbeknek napernyő, fedetlen testrészekre fényvédő krém alkalmazása indokolt! kb. 20-30 perc, kisgyerekeknek ennél is kevesebb; 11 óra előtt, illetve 15 óra után ennek kétszerese is megengedhető
3,0 – 4,9 mérsékelt Széles karimájú kalap, napszemüveg mindenkinek indokolt! kb. 30-45 perc, kisgyerekeknek ennél is kevesebb; 11 óra előtt, illetve 15 óra után ennek kétszerese is megengedhető
0,1 – 2,9 gyenge Különlegesen érzékeny bőrűek és csecsemők kivételével óvintézkedés nem szükséges. 60 percnél kevesebb, 2-es UV index felett
UV a UV b sugárzás
 1. Miből áll a naptej?

A napvédők (sunscreen) egyik gyakori fizikai összetevője a titán-dioxid, amely védelmet nyújt az UV-B és a rövidhullámú UV-A ellen, de a hosszúhullámú UV-A ellen nem. A bőrt nem irritálja. A cink-oxid sokkal átfogóbb védelmet nyújt, az UV-B és a legtöbb UV-A sugázás ellen is, a fizikai védelmek közül ez a legjobb.

A napvédők kémiai összetevői nagyon változatosak lehetnek. Nagy részük elnyeli (abszorbeálja) az UV-sugarakat, megfelelő hatásukhoz azonban 20-30 perc kell, míg a fizikai összetevők egyből védelmet nyújtanak. Néhányan allergiásak a kémiai összetevőkre, irritálja a bőrüket, ég a szemük tőle. Ha érzékeny vagy a naptejek kémiai összetevőire akkor lehetőleg természetes alapanyagokból készült, cink oxidos naptejet válassz.

A leggyakoribb kémiai összetevők

 • Aminobenzoesav: csak az UV-B ellen nyújt védelmet, ráadásul a legújabb kutatások szerint káros az egészségre
 • UV-A és UV-B ellen is véd:  Menthyl Anthranilate,  Oxybenzone,  Tinosorb
 • Erős UV-A és gyenge UV-B védelmet nyújt:  avobenzone,  ecamsule (Mexoryl SX)
 • Erős UV-B, gyenge UV-A védelem: cinoxate,  homosalate,  octocrylene,  Octyl Methoxycinnamate (OMC),  Octyl Salicylate,  Padimate O,  Trolamine SalicylatePhenylbenzimidazole, Sulisobenzone
 • Erős UV-B, és jelentős UV-A:  Dioxybenzone
 1. Hogyan használd a naptejet?

Ha olyan naptejet választasz, amely kémiai fényvédőket is tartalmaz, mindenképpen csak olyat vegyél, amelyre rá van írva, hogy széles spekturmú, vagyis az UV-A sugárzás ellen is véd! Bár a naptejek alkalmazása különböző lehet (ezért mindig érdemes elolvasni az utasításokat), néhány dolog általában megállja a helyét velük kapcsolatban: körülbelül 15-30 perccel a napozás előtt érdemes felvinni a száraz bőrre, ha kémiai fényvédőt alkalmazunk majd kétóránként újra kenni. Szintén meg kell ismételni a kenést törölközés, úszás vagy erős izzadás után, akkor is, ha a termék vízállónak van hirdetve, mivel víz hatására leoldódhat a bőrről és csökkenhet a teljesítménye. 2 óránként kend újra magad!

 1. Milyen a jó természetes alapanyagokból készült fényvédő?

Szerintünk a legjobb választás megfelelő cink-oxid tartalmú krém, amely fényvédő hatással rendelkező, természetes olajokból készül.

A természetes fényvédő krém lágy állagú, könnyen kenhető, minimum 20 faktoros, cink oxid tartalma legalább 18,75% és jó ha kókuszolajból (SPF4-10), rizsolajból (SPF4) készül és van benne málnamag olaj (SPF25-30) legalább 10%-ban. Ilyen termékkel nem károsítod az egészséged és biztonságos alternatívát használsz a bőröd UV sugárzástól történő védelmére a káros kémiai anyagok helyett.

Vásárolj most 10000 Ft értékben OrganiClinic kozmetikumokat és ajándékba kapsz egy 150 ml-es 30 faktoros, természetes alapanyagokból készült naptej mintát!