fbpx

Ahhoz, hogy minőségi kozmetikumokat tudjunk gyártani, szükségünk van professzionális, néhány kémiai eljáráson keresztül átesett anyagra, annak érdekében, hogy a termék magas minőségű, baktériumoktól teljesen mentes, bőrbe jól felszívódó kompozíció legyen.

Azt mondják, ha nem tudod kimondani a kozmetikumok összetevői között szereplő hatóanyagok nevét, ne vedd meg, mert biztosan káros!
EZ NEM IGAZ!
Számos ECOCERT minősítésű, azaz természetes forrásból származó natúr és bio termékekben engedélyezetten felhasznált alapanyagnak van faramuci, olvashatatlan, ijesztő neve. Így például a polygliceryl-3 dicitrate/stearate is egy ilyen! Első ránézésre azt gondolhatnád, hogy ezt tuti szintetikus anyag és valami műanyagféle, mert poly is, szám is van benne meg nehéz kimondani, azonban ez egy ECOCERT minősítésű, növényi forrásból származó, citromsav és sztearinsav hozzáadásával készült emulgeálószer. Mellesleg az egyik legjobb!
De említhetnénk az általunk használt tartósítószerek egyikét, a Phenoxyethanol Ethylhexylglicerin kompozíciót. Az ethylhexylglicerin egy glicerin származék, bőrkondícionálóként is működik, kiváló ekcéma ellenes hatóanyag és mindemellet tartósítószerként szerepel a termékekben. A phenoxyethanol valóban szintetikus tartósítószer, azonban a tanulmányok alapján bizotnságosnak tekinthető és hatékony helyettesítője a rákot okozó parabéneknek. Megemlítendő, hogy a termékekben minimális mennyiségben van jelen, ami 0,054%-ot jelent!!!
Bár a phenoxyethanollal kapcsolatban létezik néhány tanulmány, ahol bőriiritáció lépett fel 1-2%-os alkalmazás mellett, azonban a gyermekeknek, kisbabáknak szánt termékekben előszeretettel alkalmazott nátrium benzoát tartósítószerről is készültek tanulmányok, amelyekben bizonyították, hogy rendkívül könnyen felszívódik a bőrön keresztül, és DNS károsító hatása révén gyorsabban öregszünk!! Ez a tartósítószer számos élelmiszerben is megtalálható!
„További vizsgálatok azt igazolták, hogy a phenoxyetanol gyakorlatilag nem mérgező orális és dermális (bőr) adminisztráció esetén. A tanulmányban sokkal nagyobb dózisban adagolták orálisan a phenoxyethanolt, mint amilyen dózisban a kozmetikai és testápolási termékeben az jelen van. Röviden, a phenoxyethanol biztonságos és hatásos tartósítónak tekinthető a kozmetikumokban javasolt mennyiségben alkalmazva” (Forrás: Cosmetics & Toiletries, June 2014, pages 24-27).

Miután a mi termékeink minimális mennyiségben tartalmazzák a tartósítószereket, így aggodalomra semmi ok nincs!

Szóval, ne ijedjünk meg minden esetben a faramuci összetevőktől. Szinte mindenki okostelefont használ már, egy perc rákeresni az interneten az összetevőkre.

Ennek ellenére jó, ha óvatosak vagyunk nem csak kozmetikumok esetén, hanem az élelmiszerek összetevőivel kapcsolatban is.
Fogalmunk sincs arról, hogy a rengeteg civilizációs betegség, ami körbevesz bennünket és amiről nagyszüleink még hírül sem hallottak, honnan kerültek elő. Mi okozhatja őket? Egyre több tanulmány születik az élelmiszerek és a kozmetikumok összetevőivel kapcsolatban, mivel gyanítható, hogy azok a szintetikus anyagok, amelyek segítségével újabb élelmiszer típusok, vagy kozmetikumok állíthatók elő, nagymértékben okolhatók a megsokszorozódott betegségek kialakulásáért.

Miért kell a tartósítás?

Élelmiszerek esetén fontos, hiszen a romlott étel is kárt okoz a szervezetben. A mindennapi kozmetikumok esetén is elengedhetetlen a tartósítás, hiszen az elszaporodott baktériumok legalább olyan károsak lehetnek, mint az allergén komponensek. Tartósítószer nélkül, illetve természetes tartósítószerekkel egy természetes alapanyagokat tartalmazó készítmény légmentes flakonokban is csak maximum 3 hónapig használhatók fel és hűtőben kellene tárolni őket. A piac telítettsége miatt rengetek kozmetikum közül válogathatunk, így a termékek forgása lassabb, vagyis egyelőre nem kivitelezhető a megfelelő tartósítás nélküli megoldás.
Bár a natúrkozmetikumok elterjedésével sokan követik a tartósítószermentes kozmetikumok használatát, azonban sok esetben tanácstalanok a trendet követők, mert a kizárólag természetes alapanyagú termék nem javít, sőt esetleg ront a helyzeten, vagy pedig nem tudja azt a hatást nyújtani, ami elvárható lenne. Ezekre példa a samponok, hajbalzsamok esete, amikor egy natúr szappantól fénytelen és kócos lesz a hajunk, vagy a natúr hajbalzsam elnehezíti, lezsírosítja a hajunkat, mert valószínűleg nem megfelelő a hatóanyag összetétele, illetve említhetjük azt is, amikor makacs bőrtünetek esetén a természetes vajak elzárják a bőr légzését és fokozzák a tüneteket. Ilyenkor más opciókat keres az ember, de olyan termék, amely megoldást kínálna, nagyon kevés van a piacon. Ha érzékeny bőrre szeretnénk ápoló krémet gyógynövény hatóanyagokkal, akkor az emulziók a megfelelő választás, amely könnyeden felszívódik a bőrbe és nem zárja el az egyébként is küzdő bőr pórusait. Azonban amely termék vizet tartalmaz, azt tartósítani kell. Mert a bakteriumokkal teli termék fertőzheti a bőrt. Gyógynövény tartalmú krémek esetén pedig másfélszer annyi tartósítószerre van szükség a gyógynövények levelei, részei köz megtelepedett baktériumok miatt. Na most akkor melyik ujjunkat harapjuk?

Az OrganiClinic termékek összetételei úgy lettek megkomponálva, hogy a fent említett esetekben is segítsenek, úgy hogy minél gyengédebb, de hatékony tartósítót tartalmazzon!

Tiltott, illetve kerülendő tartósítószerek a kozmetikumokban, amelyektől igazán félnünk kell!!!

1. Parabének
Methyl, ethyl, propyl, butyl paraben és benzyl p-hydroxybenzoate néven szerepelhetnek a kozmetikumok cimkéin. A parabének beszívódnak a bőrön keresztül, a szervezetbe jutva utánozzák az ösztrogén hormont, felboríthatják a hormonháztartást, illetve ösztönzik a mellrák sejtek kialakulsát.

2. Formaldehid
Formalin (formaldehyde vizes oldata) és formaldehyde, kiváló tartósítószer és potenciális kontakt allergén. Rákkeltő hatásáról nem is beszéve. Ha a formaldehyde ezen a néven nem is jelenik meg a kozmetikum címkéjén, sajnos attól még a kozmetikum tartalmazhat olyan anyagot, ami formaldehyde-t bocsát ki, vagy úgynevezett formaldehyde prekúrzor. Ilyen anyagok az alábbaik:
• 2-bromo-2-nitropropane-1,2-Diol
• Diazolidonyl Urea
• DMDM-Hydantoin
• Imidazolidinyl Urea
• Metheneamine
• Quaternium-15
• Polyquaternium-7
• Sodium Hydroxymethylglycinate
• Tetrasodium EDTA
• PEG

3. Methylchloroisothiazolinone (MCI) / Methylisothiazolinone (MI or MIT) / Isothiazolinone (Kathon CG) / Benzisothiazolinone (BIT), Iodopropynyl butylcarbamate
Hatékony tartósítószerek amelyek híresek arról, hogy szűnni nem akaró ekcémát okoznak. Bármelyik változat rendkívül irritálja a bőrt, csak a teljes elhagyása után javulhatnak a tünetek. Előfordul számos kozmetikumokban, öblítőkben, de még bizonyos babapopsi törlőben is.

Ha a fentiek közül bármelyiket tartalmazza a kozmetikum, akkor allergizálhat és káros az egészségre.

Kerülendő élelmiszer adalékanyagokról és tartósítókról az alábbi linken olvashatsz: