fbpx

A táplálkozástani vizsgálatokban a bőrt régóta tekintik a bélproblémák, bélflóra egyensúly hiányának indikátoraként.
A kutatók már 1930-ban gyanították, hogy kapcsolat van a bél és a bőr egészségével, és a modern kutatás megerősítette a kapcsolat létezését.

Ha tiszta, egészséges bőrt szeretnél, előbb regeneráld a bélrendszered.

Néha, amikor a bőrproblémák nem reagálnak megfelelően a bőrápolási kezelésekre, a probléma forrása valójában a bélben keresendő. A bélprobléma és az emésztési zavar hatással lehet arra, ahogyan a szervezet hasznosítja a táplálékban található tápanyagokat, esetleg rossz felszívódást eredményez, romlik a tápanyagok emésztettsége, illetve a vitaminokat, ásványi anyagok és antioxidánsok felszívódása, amelyek szükségesek ahhoz, hogy a bőr egészségesnek tűnjön. A nem megfelelően működő bélrendszer potenciálisan ronthatja a meglévő bőrbetegségeket, például a pattanások, az ekcéma, a rosacea és a pikkelysömör állapotát, illetve ezek kialakulásához vezethet.
Törekedni kell a jótékony baktériumok egyensúlyára, ahhoz, hogy a patogén baktériumok ne legyenek képesek elszaporodni.
Az epidemiológiai bizonyítékok egyértelmű összefüggést mutatnak a bélproblémák és a bőrbetegségek között. A vékonybél bakteriális fertőzése (SIBO) esetén 10-szer gyakoribb az akne, rosacea, peroralis dermatitis előfordulása. A fekélyes vastagbélgyulladásban szenvedő betegek 14% -ánál és a Crohn-betegségben szenvedő betegek 24% -ánál bőrkiütések jelentkeznek. Lisztérzékenység esetén is bőrkiütések fordulhatnak elő, például dermatitis herpetiformis formájában. Gluténérzékenység esetén gyakoribb a szájnyálkahártya elváltozásainak, az alopéciának és a vitiligónak is az előfordulása.
Gyulladásos bélbetegségek esetén a megnövekedett bél permeabilitás következtében bőrproblémák, pattanások is jelentkezhetnek.

Tanulmányok kimutatták, hogy mind a stessz, mind a belek gyulladása károsíthatja a bőr védõ funkcióját.
Ez viszont azt eredményezi, hogy csökken a bőrben termelt antimikrobiális peptidek száma, és fokozódhat bizonyos fertőzések súlyossága a bőr gyulladásos reakciója.
A bélflóra befolyásolja a bőr egészségét. Az úgynevezett P anyag a bélben, az agyban és a bőrben
előállított neuropeptid, amely fontos szerepet játszik a bőr állapotában. A
megváltozott bél mikrobiom esetén nagyobb mennyiségű P neuropeptid szabadul fel mind a bélben,
mind a bőrön, ami befolyásolja a lipidek termelődését és a szövet zsírsavprofilokat, és befolyásolhatja a
faggyútermelést, valamint a faggyú zsírsavösszetételét.
A probiotikumok javíthatják a bőr állapotát
A szájon át szedett probiotikumok javítják az a bélfal nyálkahártyájának állapotát, csökkentik a gyulladást. Számos tanulmánnyal igazolták már a probiotikumok bőrre gyakorolt pozitív hatását. Az erjesztett tejtermékek jótékonyan hatnak a bélflórára, míg az erjesztetlen tejtermékek gerjeszthetik az aknés fellángolásokat. A szájon át fogyasztott probiotikumok tehát csökkentik a gyulladást és az oxidatív stressz szisztémás markereit, amelyek mindegyike helyi szinten emelkedett a pattanásokban.

A bélflóra befolyásolja a bőr egészségét

Az úgynevezett P anyag a bélben, az agyban és a bőrben előállított neuropeptid, amely fontos szerepet játszik a bőr állapotában. A megváltozott bél mikrobiom esetén nagyobb mennyiségű P neuropeptid szabadul fel mind a bélben, mind a bőrön, ami befolyásolja a lipidek termelődését és a szövet zsírsavprofilokat, és befolyásolhatja a faggyútermelést, valamint a faggyú zsírsavösszetételét.
A szájon át szedett probiotikumok javítják az a bélfal nyálkahártyájának állapotát, csökkentik a gyulladást.

Számos tanulmánnyal igazolták már a probiotikumok bőrre gyakorolt pozitív hatását. Az erjesztett tejtermékek jótékonyan hatnak a bélflórára, míg az erjesztetlen tejtermékek gerjeszthetik az aknés fellángolásokat. A szájon át fogyasztott probiotikumok tehát csökkentik a gyulladást és az oxidatív stressz szisztémás markereit, amelyek mindegyike helyi szinten emelkedett a pattanásokban.

 Az egészséges, kiegyensúlyozott étrendben gazdag étrend hihetetlenül fontos annak érdekében, hogy a bél egészséges maradjon.

 

Mit tegyél, hogy javíthasd az emésztésed és a bőröd állapotát?

  •  Kerüld a tejterméket (kivéve az erjesztettet), szóját, glutént és a gyorsan felszívódó szénhidrátokat, legalább 1-2 hónapra.
  • Szedj napi rendszrességgel probiotikumot. Lehetőleg olyat, amiről van tanulmány is, vagyis bizonyítottan hatékony. (Symbiolact Németországból beszerezhető)
  • Ha nehezen emésztesz érdemes segítened legalább időszakoan az emésztésed. A “Super-enzym” készítmény szinte azonnal könnyít az elnehezedett gyomrodon egy nagyobb lakoma után. Ha nem szeretnél emésztést segítő étrend kiegésztőt szedni, akkor vezest be az almaecetet a mindennapjaidba, de lehetőleg a szűretlen verziót. Étkezés után egy evőkanál segíti megemészteni a táplálékot. Ez azért fontos, mert a megváltozott bélflóra, gyenglült emésztés lassíthatja az ételek megemésztését, ami ezáltal pang a vékonybeledben, ezzel számos kellemetlen tünetet, gyulladást okozva.
  • Mozogj amikor csak tudsz!
    Itt most nem az edzőterem napi rendszerességgel történő látogatására gondolok. Azonban érdemes minél többet gyalogolnod. Ha nincs időd edzeni vezess be heti 3x 15 perc gyorsabb edzést, hogy karbantartsd az izmaid, ezáltal gyorsítsd az anyagcseréd.
  • Szedj ligetszépe olajat, amelynek a gammalinolénsav tartalma csökkenti az ekcémás tüneteket és 2-3x 1000 mg omega 3 kapszulát a gyulladásos folyamatok csökkentésére.

Tartsd magad a fentiekhez legalább 2-3 hónapon keresztül, mindemellett étkezz rostdúsan és biztosan látni fogod a változást!

A csomag ára 12990 Ft csak most októberben!

A “Makrodiéta” e-könyv és a “Makro-étrend” receptkönyv együttes ára most csak 12990 Ft!

Megrendelem a kedvezményes csomagot!

Bónusz a csomaghoz: Ingyenesen online, illetve 30 perces telefonos coaching

 

Kérdezz emailben, vagy hívj bátran, segítek, fogom a kezed végig, hogy elérd a célod!